De største julehits

Hvert år til jul er der en række julehits, vi bare ikke kan komme udenom, og som vi heller ikke kan lade være med at nynne med på. Vores musikekspert Jørgen de Mylius har samlet nogle af de største evergreens, som vi kigger nærmere på, og som du kan høre her.

Jingle Bells

Foto: Ritzau Scanpix

Jingle Bells kan føres tilbage til James Lord Piermont fra Medford, Massachusetts. Han skrev den oprindeligt i 1850 som en vintersang og hyldest til Medfords mange slædevæddeløb. Teksten gentager ”Jingle Bells” mange gange, så med årene blev det til sangens titel. I virkeligheden er den skrevet til Thanksgiving, og jingleklokkerne var noget, som hestene havde på dengang, for at de kunne høres tydeligt. Den er indspillet i hundredvis af udgaver og arrangementer fra crooner-udgaver med Frank Sinatra, Dean Martin og Andy Williams til rock ’n roll versioner med bl.a. danske Daimi.

Hør sangen her: Jingle Bells

 

I saw mommy kissing Santa Claus

Foto: Ritzau Scanpix

Det er en morsom og højt elsket engelsk julesang med originaltitlen ”I saw mommy kissing Santa Claus”, som i virkeligheden blev skrevet som en reklamesang for det berømte amerikanske stormagasin Saks Fifth Avenue. Sangen er blevet en juleevergreen og findes i dag i mange udgaver med bl.a. The Beverly Sisters, Michael Jackson sammen med Jackson 5, Andy Williams, The Four Seasons og i nyere tid med rocksangeren John Mellencamp og Amy Winehouse. Og da det er en humoristisk julesang, er den også indsunget andre humor-versioner som bl.a. ”I saw mommy biting Santa Claus” og ”I saw daddy kissing Santa Claus”.

Hør sangen her: I saw mommy kissing Santa Claus

 

Last Christmas

Foto: Mega.

George Michael skrev og sang sig ind i 80’erne sammen med partneren Andrew Ridgeley med sine ørehængende sange i gruppen Wham!. Efter seks store hits og mange andre kompositioner, skrev George Michael på bare én time en af 80’ernes helt store julehits, nemlig ”Last Christmas” som må betragtes som en af de mest varige julefavoritter. Sangen blev indsunget, en video blev filmet, og både musikken, stemningen, produktionen samt historien om kikset kærlighed gik rent ind hos både Whams fans og mange andre.

Hør sangen her: Last Christmas

 

Jingle Bell Rock

Foto: Ritzau Scanpix

Mere end 100 år efter, at James Lord Piermont skrev ”Jingle Bells” indtog rock ‘n roll musikken USA. Det gav musikeren Joe Beal og reklamemanden Jim Boothe ideen til at brygge videre på julehittet og lave en helt ny sang, som de kaldte ”Jingle Bell Rock”. Sangen blev et af de helt store amerikanske julehits i 1957 og er siden avanceret til en af de mest indspillede juleevergreens. I årene efter har den været julehit for bl.a. Bill Haley og Hall & Oates. Den er indspillet i hundredvis af udgaver ligesom den oprindelige ”Jingle Bells”.

Hør sangen her: Jingle Bell Rock

Artiklen fortsætter efter annoncen

Winter Wonderland

Foto: Mega.

Pudsigt nok blev denne julesang skrevet en hed sommerdag af Richard Bernard Smith. Han var indlagt på hospitalet med tuberkulose, hvor han lå og fabulerede over den smukke Central Park, som altid var dækket af sne i vintersæsonen. Hans makker Felix Bernhard kom på besøg med noderne til en ny sang, og sådan blev ”Winter Wonderland” til. Den første udgave blev indsunget af sangeren Richard Himber, og i 1960 lavede Ella Fitzgerald sit berømte jazzarrangement af nummeret.

Hør sangen her: Winter Wonderland

 

Have yourself a merry little Christmas

Foto: Mega.

"Have yourself a merry little Christmas” er skrevet af sangskriverparret Hugh Martin og Ralph Blane i 1943 til filmmusicalen ”Meet me in St. Louis” med Judy Garland i hovedrollen. Den handlede om en familie, som i starten af 1900-tallet skulle flytte fra St. Louis til New York på grund af faderens forfremmelse på jobbet, og det gav anledning til både glæde men også bedrøvelse. Senere ville Frank Sinatra lave en udgave. Og han ville have ændret i teksten, da hans julealbum hed ”A Jolly Christmas”, så han bad om at gøre teksten lidt mere ”jolly” (munter), hvis han skulle tage den med på sin plade. Og sådan blev det. Sangen hører til de julesange, som langsomt er blevet en juleevergreen.

Hør sangen her: Have yourself a merry little Christmas

 

Blue Christmas

Foto: Mega.

Sangen blev skrevet i 1948 af Billy Hayes, som var en af datidens store guitarister og sangskrivere. Den handler om årets længste nat, som i vores verden finder sted tre nætter før juleaften. Den handler også om ulykkelig kærlighed ved juletid og er som sådan ikke en munter historie. Den blev i første omgang et countryhit, som Elvis Presley hørte, og han rockede den derefter op. I 1964 blev den udsendt kommercielt som et bud på et julehit. Hvilken den blev. Samme år indsang Beach Boys ”Blue Christmas” med Brian Wilson i den vokale front på deres julealbum ”Beach Boys Christmas album” i et helt andet arrangement.

Hør sangen her: Blue Christmas

 

The Christmas Song

Foto: Mega.

Nat King Coles udgav af ”The Christmas song” er en af de højst elskede julesange over store dele af kloden. Denne sang blev også skrevet en varm sommerdag af sangeren Mel Tormé og pianisten Robert Wells. Wells havde skrevet nogle løsrevne sætninger ned, der skulle minde ham om jul, så han kunne køle ned i varmen. På 45 minutter havde de skrevet et julehit. Nat King Cole fik sangen, og den gjorde både ham og sangen verdensberømt. Den er i dag kopieret i hundredvis af udgaver, og den er blandt amerikanernes mest elskede julesange siden starten af 50’erne.

Hør sangen her: The Christmas Song

Artiklen fortsætter efter annoncen

Baby it’s cold outside

Foto: Ritzau Scanpix

Det er en rigtig showsang, som den berømte sangskriver Frank Loesser skrev til en privat fest i 1944. Han og hans hustru Lynn sang den sammen, da det var godnattid, og selskabet skulle gå hjem. Sangen er lavet som en morsom duet mellem en mand og en kvindelig gæst, hvor manden vil have sin gæst til at blive, fordi der er så koldt udenfor. På grund af vintertemaet er den med tiden blevet en julesang, og er blevet indsunget i mere end 400 udgaver af så forskellige stjerner som Louis Armstrong og Velma Middleton og Michael Bublé og Idina Menzel.

Hør sangen her: Baby it’s cold outside

 

Mary’s Boy Child

Foto: Ritzau Scanpix

Den afroamerikanske komponist Jester Hairston skrev nummeret, der i første omgang var en traditionel sang med en caribisk calypsobeat. På en opfordring fra lederen af Schumanns Hollywoodkor omskrev han den til en julesang. Harry Belafonte hørte den og bad om tilladelse til at indsynge den på plade i 1956, året efter i en lidt længere udgave på sit album ”An evening with Belafonte”, og derefter gik den sin sejrsgang over store dele af verden. Sangen er senere hen indsunget af bl.a. Roger Whittaker, Tom Jones og Cliff Richard, men den mest kendte og elskede version er nok discoudgaven med Boney M i 1978.

Hør sangen her: Mary’s Boy Child

 

All I want for Christmas is you

Foto: Mega.

Det er en af vor tids nyklassikere med Mariah Carey, som hun selv skrev sammen med sin sangskriverpartner Walter Afanasieff i 1994. Da den udkom to måneder før julen 1994 blev den med det samme et hit, men med årene har den vokset sig endnu større. Nummeret udkom første gang på hendes julealbum ”Merry Christmas” og ifølge Afanasieff blev selve grundelementerne og melodistykkerne skabt på et kvarter, mens Mariah var næsten en måned om at få teksten helt færdig. Efter 1994 har sangen været i top 10 på julelisterne hvert eneste år, og så sent som i 2019 var den for første gang nr. 1. Singleudgaven er solgt i mere end 17 millioner eksemplarer, og er dermed den bedste sælgende af slagsen med en kvindelig solist.

Hør sangen her: All I want for Christmas is you

 

Frosty The Snowman

Foto: Shutterstock.

Countrysangeren Gene Autry søgte efter julesang, der kunne give ham et hit. Han fik mange forslag, og valget faldt på ”Frosty the Snowman”, skrevet af Walter Rollins og Steve Nelson. Det var et klogt valg, for ikke bare blev den en julesucces for Autry og kort efter indspillet af andre i en lind strøm – den blev også oplæg til flere amerikanske kortfilm baseret på sangens handling. Selvom sangen i dag opfattes som en julesang, sunget af bl.a. Nat King Cole og Jackson 5, var den skrevet som en vintersang uden at nævne julen med et ord. Men en del solister ændrede snemandens linje ”I’ll be back again someday” til ”I’ll be back on Christmas day”.

Hør sangen her: Frosty The Snowman