Mellem himmel og jord

Min veninde dræner mig for energi

20. november 2022 Af Dorthe Wamsler. Foto: Colourbox
En fast læser er træt af, at hendes veninde altid beklager sig, når de er sammen. Hun har sit eget at slås med og føler, at veninden dræner hende for energi. Men kan hun tillade sig at sige noget til hende?
To ældre kvinder på bænk

Hej Anne-Marie

Jeg har en veninde, som altid er syg. Snart fejler hun det ene, snart det andet, og jeg er træt af at høre om alle hendes sygdomme – og jeg tror i øvrigt, at nogle af dem er indbildte.

Det er selvfølgelig synd for hende, men jeg døjer selv med problemer og prøver at være positiv og bevare mit humør, og så dræner det mig at være sammen med hende. Jeg har ikke energien til det.

Skal jeg droppe hende, eller skal jeg sige direkte, at jeg ikke orker at høre om sygdom? Og er det overhovedet i orden, at jeg ikke orker hende?
Jeg er 77 år, og min veninde er 73 år. Vi har været veninder i over 40 år.

- Kærlig hilsen En fast læser

Kære Faste læser

Jeg synes godt, du kan sige til din veninde, at du er træt af at høre om sygdom og har brug for at have det hyggeligt. Spørg hende også, om I ikke skal foretage jer noget sjovt, når I er sammen. På den måde kritiserer du hende ikke direkte, men får forklaret, at du har brug for opmuntring.

Det kan forhåbentlig ændre jeres samvær, så I går i teatret eller til foredrag i stedet for at tale om dårligdomme. Det kan måske også få hende væk fra at tænke på alt det, hun har at slås med.

Jeg ved ikke, om det er en løsning. Det er fair, at man ikke orker at høre på andres problemer hele tiden. Vi slås alle med modgang indimellem, og selvfølgelig skal vi kunne lytte til hinanden. Men hvis der aldrig kommer noget positivt, bliver det svært.

Jeg skal ikke gøre mig til dommer, men jeg ville ikke selv være bange for at sige fra, hvis jeg hele tiden skulle lytte til dårligdomme. Det tror jeg ikke, der er mange, der kan holde til. Vi har brug for positive indtryk, ellers bliver vi – som du siger – drænet for energi. Jeg håber, du og din veninde kan finde en balancegang, for det vil være ærgerligt at skulle sige farvel til et ellers godt og langt venskab.

- Kærlig hilsen Anne-Marie

Anne-Marie Østersø

Sponsoreret indhold