Spørg advokaten

Gælder testamentet stadig ved ægteskab?

1. september 2022 Af Louise Vinkle. Foto: Colourbox.
Anita og hendes kæreste har skrevet testamente, hvor der står, at de ikke ønsker at arve hinanden. Nu skal de giftes og vil vide, om testamentet fortsat gælder.
Brud med papir i hånden

Hej Louise

Min kæreste og jeg har oprettet en fremtidsfuldmagt. Vi har også skrevet testamente, hvori der står, at vi ikke ønsker at arve hinanden.

Vi har begge børn, men ikke sammen. Nu skal vi giftes. Er det så testamentet eller arvereglerne for ægteskab, der gælder ved dødsfald?

På forhånd tak.

- Venlig hilsen Anita

Kære Anita

Du og din kærestes fremtidsfuldmagter vil fortsat være gældende, selv om I bliver gift - det ændrer ægteskabet ikke på.

I forhold til om jeres testamente vil være gældende, efter I indgår ægteskab, er svært at svare på, når jeg ikke kender indholdet af testamentet. Hvis der står, at det fortsat skal være gældende, efter I indgår ægteskab, vil det være gældende.

I skal dog være opmærksomme på, at når I bliver gift, bliver I automatisk tvangsarvinger efter hinanden. Det betyder, at I ikke ved at skrive testamente kan undgå, at den anden ægtefælle får sin tvangsarv.

Tvangsarv

Tvangsarven er en fjerdedel af den afdødes formue, hvor en ægtefælle får den ene halvdel, og børnene deler den anden halvdel.

Tvangsarven til ægtefællen er dermed en ottendedel. Så selv om jeres testamente fortsat er gældende, vil I stadig være berettiget til en ottendedel af formuen efter hinanden, når I bliver gift.

Hvis I vil undgå af være berettiget til tvangsarv som ægtefælle, skal I give afkald på arv efter hinanden. På den måde kan I sikre, at der ikke er arveret mellem jer.

Hvis testamentet ikke gælder, efter I er blevet gift, er I som udgangspunkt arvinger til halvdelen af formuen efter den anden ægtefælle.

Fuldstændigt særeje

Derudover skal I være opmærksomme på, at hvis I ikke opretter en ægtepagt med bestemmelser om fuldstændigt særeje, vil I have delingsformue i jeres ægteskab. Det betyder, at jeres fælles formue ved den enes død vil blive opgjort samlet.

Den længstlevende ægtefælle beholder den ene halvdel, og den anden halvdel af jeres fælles formue falder i arv efter de først afdøde.

Få gennemgået testamentet

Uden testamente og ægtepagt ender den længstlevende ægtefælle med at have tre fjerdedele af fællesboet (sin egen halvdel og halvdelen af afdødes), og den sidste fjerdedel skal deles mellem den afdøde ægtefælles børn.

Jeg vil anbefale jer at gå til en advokat for at få gennemgået jeres testamente, så advokaten kan vurdere, om der er behov for at oprette et nyt. Så kan I samtidig drøfte med advokaten, om I skal give afkald på arv efter hinanden, samt om I har behov for en ægtepagt.

- Bedste hilsner Louise

Louise Vinkle

Fakta

Tvangsarven udgør en fjerdedel af den afdødes formue. Hvis der både er ægtefælle og børn, får ægtefællen halvdelen af tvangsarven, og den anden halvdel af tvangsarv skal deles mellem den afdødes børn.

Sponsoreret indhold