Hvem hæfter for ægtefællens gæld?

Kære Louise
Min gode ven har for kort tid siden mistet sin hustru. De havde to voksne børn, og min vens hustru havde en gæld på 400.000 kroner, som hun havde stiftet, før de fandt sammen.
Parret købte for et års tid siden et hus, hvor min ven stod som eneejer. Det var også kun ham, der hæftede for lånet i huset på grund af hustruens gæld.
Hustruen ejede ikke noget af værdi, og min ven ejer ikke andet end huset, som formentlig har en friværdi på 600.000 kroner.
Hvad sker der med hustruens gæld nu, hvor hun er død? Og kan min ven sidde i uskiftet bo? De har ikke oprettet ægtepagt.
- Med venlig hilsen Poul
Kære Poul
Din ven kan godt sidde i uskiftet bo, men så kommer han til at hæfte personligt for sin hustrus gæld på 400.000 kroner. Til gengæld skal børnene ikke have deres arv med det samme.
Hvis din ven ikke ønsker at sidde i uskiftet bo, vil jeg anbefale, at han beder skifteretten om, at boet efter hans hustru skal behandles som et såkaldt bobestyrerbo. På den måde undgår han at hæfte for hustruens gæld. Men da din ven og hans hustru havde delingsformue, skal fællesboet deles.
Da hustruen kun havde gæld, skal hendes del dog ikke deles. Man deler nemlig alene en positiv formue.
Friværdi skal deles
Men din vens friværdi på 600.000 kroner skal deles, så han kan beholde halvdelen, og den anden halvdel skal indbetales til hustruens dødsbo. Din ven skal altså indbetale 300.000 kroner til dødsboet.
Pengene vil blive brugt til betaling af udgifterne til boets behandling og til delvis dækning af hustruens gæld. Derefter vil restgælden blive slettet, så din ven kommer ikke til at hæfte for den.
For at undgå en sådan situation skulle der have været oprettet en ægtepagt med såkaldt ægtefællebegunstigende kombinationssæreje eller fuldstændigt særeje. På den måde havde din ven kunnet undgå at skulle indbetale et beløb til gælden i dødsboet. En ægtepagt kan kun oprettes, mens begge parter er i live.
- Bedste hilsner Louise

Fakta
Når man sidder i uskiftet bo, kan man økonomisk set kun bestemme over halvdelen af boet i et testamente. Man kan dog godt bestemme over de enkelte aktiver, selv om de tilhørte den først afdøde.
Ægtefællebegunstigende kombinationssæreje betyder, at begge parter har skilsmissesæreje, mens de er i live. Når den ene afgår ved døden, bliver den længstlevende ægtefælles formue til fuldstændigt særeje, som ikke skal deles med den afdødes dødsbo.
Den afdødes formue bliver samtidig til delingsformue, hvilket medfører, at halvdelen skal betales til længstlevende ægtefælle, og den resterende halvdel falder i arv efter den afdøde. På den måde sikrer man, at den længstlevende ægtefælle kan beholde hele sin egen formue og samtidig får ¾ af først afdødes formue, hvis der ikke er oprettet testamente.

Brev til Anne-Marie Østersø: Skal jeg lyve om min gæld?
Flere svar

Ingen rettigheder ved dødsfald

Uskiftet bo kan blive dyrt

Pension til ekskonen

Bøde til mindreårig

Skal vi skynde os at blive gift?

Mor får det hele

Ingen rabat til studerende
