Spørg advokaten

Hvordan opretter jeg en fremtidsfuldmagt?

9. juni 2022 Af Louise Vinkle. Foto: Panthermedia.
Eva er snart 70 år, og vil gerne vide, hvordan hendes børn kan få lov at træffe beslutninger for hende, når hun ikke længere selv kan.
Ældre dame der bliver trøstet af en yngre kvinde

Kære Louise

Hvordan opretter man et værgemål? Jeg er snart 70 år og bor alene. Jeg har to døtre. Hvad skal jeg gøre, for at de kan træffe beslutninger for mig, hvis jeg ikke længere selv kan?

På forhånd tak for svaret.

- Venlig hilsen Eva

Kære Eva

Du kan ikke etablere et værgemål for dig selv. Et værgemål bliver etableret, hvis du eller en af dine nærmeste ansøger Familieretshuset om det.

Familieretshuset vurderer herefter, om du er i stand til at varetage dine egne interesser. Er du ikke det, udpeger Familieretshuset en værge for dig. Til gengæld kan du allerede nu oprette en fremtidsfuldmagt, og det vil jeg anbefale dig at gøre.

Fuldmagten signeres med MitId

Fremtidsfuldmagten kan give dine døtre ret til at varetage dine interesser – både økonomiske og personlige – når du ikke selv er i stand til det længere.

Selv om fremtidsfuldmagten er gyldigt oprettet, kan dine døtre ikke bruge den med det samme. Den skal først træde i kraft, hvis dine døtre en dag vurderer, at du ikke længere kan klare dig selv.

Sker det, skal døtrene bede Familieretshuset om at sørge for, at fuldmagten træder i kraft. Det foregår på den måde, at din læge bekræfter, at du har behov for hjælp. Herefter kan dine døtre bruge fuldmagten.

For at være gyldig skal fremtidsfuldmagten underskrives med MitId på tinglysningsrettens hjemmeside og derefter vedkendes for en notar i en af landets byretter.

Jeg vil anbefale dig at kontakte en advokat, der kan rådgive om indholdet af fremtidsfuldmagten samt hjælpe med oprettelsen.

- Bedste hilsner Louise

Louise Vinkle

Fakta

Hvis man ønsker at oprette en fremtidsfuldmagt og er fritaget for brug af digital kommunikation og MitId, kan man indgå en aftale med Familieretshuset, hvor man møder op og underskriver fremtidsfuldmagten på papir.

Sponsoreret indhold