Spørg advokaten

Kan man arve på kontanthjælp?

21. juli 2022 Af Louise Vinkle. Foto: Panthermedia.
Læserens datter er på kontanthjælp og må derfor ikke eje over 10.000 kroner. Læseren vil gerne vide, hvad der sker med arven til datteren, når den tid kommer.
Bekymret ung kvinde

Hej Louise

Jeg har et spørgsmål, som nager mig dag og nat. Vi har en datter, som er kronisk syg med en tarmlidelse. Før hun i 2009 blev syg, havde hun en god stilling. Efter et halvt års sygdom kom hun på kontanthjælp.

Vi bor i en villa og har sommerhus. Begge huse er betalt, vi er meget sparsommelige og vil ikke skylde nogen noget. Vores datter er enebarn, og vi er ved at være gamle.

Hvad sker der med arven efter os, når den tid kommer? Jeg vil gerne have, at vores datter får et lille sted på landet med dyr. Hun har haft en hest, som var hele hendes liv. Hun er alene.

Tager staten hele arven

Som reglerne er, må man ikke eje over 10.000 kroner, hvis man modtager bistandshjælp. Betyder det, at staten tager hele arven fra vores datter? Det må være nok med arveafgiften.

Vi har aldrig modtaget en krone fra hverken stat eller kommune, fordi vi begge altid har arbejdet. Hvad ligner det, at syge mennesker skal have kontanthjælp?

- Med venlig hilsen BS

Kære BS

Reglerne om kontanthjælp, sygedagpenge og førtidspension er et politisk spørgsmål, så det vil jeg ikke komme nærmere ind på. Men jeg vil gerne svare på, hvad der sker med arven efter jer.

I mit svar går jeg ud fra, at din datter ikke er under værgemål, og at hun i øvrigt er i stand til at varetage sin egne interesser.

Når du og din mand begge er afgået ved døden, vil jeres datter være den eneste arving efter jer, medmindre I har oprettet et testamente med bestemmelse om andet. Selv om jeres datter er syg og på offentlig forsørgelse, vil hun stadig arve jer.

Aktiver bliver solgt

Staten vil ikke tage arven, men skal alene have boafgift af den. Hvis jeres datter ønsker at overtage et eller flere af jeres aktiver, for eksempel huset eller sommerhuset, kan hun gøre det. De aktiver, hun ikke ønsker at overtage, bliver solgt, og jeres datter får udbetalt arven kontant.

Men det er korrekt, at man ikke må eje en større formue, når man er på kontanthjælp. Så hvis jeres datter til den tid fortsat modtager kontanthjælp, vil hun blive trukket i den offentlige ydelse.

Søg pension

Hun vil derfor være nødt til at leve af den arv, hun har modtaget, medmindre I sørger for, at arven bliver båndlagt. Det kan I gøre ved at oprette et testamente. Det medfører dog, at hun ikke kan råde over arven, som hvis hun modtager den kontant.

Uden at kende nærmere til jeres datter og hendes sygdom, vil jeg anbefale, at I undersøger, om det er muligt for hende at søge om førtidspension.

Får man det, er der ikke de samme begrænsninger i forhold til at have formue.

- Bedste hilsner Louise

Louise Vinkle
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Fakta

  • En arving kan overtage en fast ejendom til den offentlige ejendomsvurdering plus/minus 15 procent, hvis der ikke foreligger særlige omstændigheder.
  • Er der en ny ejendomsvurdering på ejendommen, kan den overdrages til den offentlige ejendoms-vurdering plus/minus 20 procent.

Sponsoreret indhold