Fri for mobning

”Dræb dig selv,” skrev de. Gennem en årrække blev Christina udsat for grov mobning på Skovbakkeskolen i Odder ved Aarhus. Til sidst var hun så nedbrudt, at hun ikke længere følte, at hun var noget værd. Men så kom redningen, da frivillige kræfter pludselig trådte til.

Christina er endelig fri for mobning

– Se lige mit nye hjem, jubler Christina og breder armene ud.

I baggrunden står der Grejsdalens Efterskole med hvide typer på husgavlen. Det er her, hun i løbet af blot et halvt år er blomstret op efter at have været udsat for mobning, og for første gang i mange, mange år føler sig ønsket. Hun er ved at finde sig selv, og der er masser af overskud til at lære – modsat tidligere, hvor hver eneste dag var en overvindelseskamp for bare at komme i skole. Dér, hvor mobning, ondskabsfuldhed, pinsler og ydmygelser ventede for at nedbryde hende dag efter dag.

LÆS OGSÅ: Christina udsat for mobning: "Dræb dig selv"

Dræb dig selv

For et halvt år siden skrev Ude og Hjemme historien om 13-årige Christina Pedersen fra Odder ved Aarhus, der gennem en årrække blev udsat for mobning i skolen, mens hun var elev på Skovbakkeskolen. Her blev hun bl.a. udsat for mobning på sociale medier, hvor hendes plageånder, en pigegruppe fra skolen, skrev: ”Dræb dig selv”, ­”Synes du selv, du er pæn? Du er mega grim”, ”Du er sådan en fed luder. Døøø”, ”Du er et dyr. Hvornår fuck fatter du det? Søko” og meget, meget mere.

Hverken på skolens grund eller på byens torv kunne Christina gå i fred uden at blive udsat for mobning. Til sidst var hun så presset og magtesløs, at hun overvejede selvmord.

LÆS OGSÅ: Nu går skoledirektøren ind i sagen om mobning

61.000 kroner indsamlet til

Skolens ledelse og skoledirektøren benægtede først, at der overhovedet fandt så grov mobning sted på Skovbakkeskolen, som udskrifter fra Christinas profiler på bl.a. Facebook ellers underbyggede, men senere måtte man erkende, at mobning var et problem, og at der skulle handling til. I mellemtiden førte en indsamling via caremaker.dk til, at der i løbet af blot 3 dage blev indsamlet 61.000 kroner, så Christina kunne komme væk fra mobning og på efterskole. Bl.a. fordi en anonym person donerede hele 10.000 kroner til sagen.

LÆS OGSÅ: Christina begynder på efterskole efter mobning

En helt anden pige

Den 19. september i fjor afleverede Christina sine skole­bøger og sin iPad på Skovbakkeskolen, og allerede fire dage senere begyndte hun i 8. klasse på Grejsdalens Efterskole ved Vejle.

Det er en helt anden pige, Ude og Hjemme møder foran efterskolen i Vejle. Som forvandlet ved et trylleslag. Hun smiler, så man kan se togskinnerne i over- og undermund, og hun er ikke længere opkogt af timers utrøstelig gråd på grund af mobning. Som hun selv forklarer det: ”Det har reddet mit liv, at jeg er kommet herned”.

LÆS OGSÅ: Det skal nok gå, Simon

Gode venskaber forhindrer mobning

Grejsdalens Efterskole er en kristen efterskole med nogle stærke værdier, bl.a. i forhold til mobning, og det har nu 14-årige Christina fået at mærke fra første dag.

– De har taget godt imod mig, og for første gang mærker jeg virkelig betydningen af gode venskaber. Jeg er også blevet bedre i fag som f.eks. dansk, fordi jeg har overskud til at lave mine lektier, fortæller hun.

Hendes bedste veninde på skolen hedder Camilla Pedersen. Hun er 14 år, kommer fra Jels i Sønderjylland og har ­nogenlunde samme baggrund som Christina.

– Camilla har også været igennem en hård kamp. Det har været fantastisk at møde hende, og hun er en god støtte for mig. Hun er god til at sige: ”Lad nu være med at hænge dig for meget i det”, hvis der er noget, der går mig på, og det er også hende, der har lært mig at sige fra. På den måde præger vi hinanden. Så længe vi har hinanden, er jeg sikker på, at det nok skal gå godt, siger ­Christina.

LÆS OGSÅ: Sascha blev lammet af mobning

Tør mere

Hun har udviklet sig fra at være en stille, lidt forsagt pige til pludselig at kunne sige sin mening, fordi hendes mening har lige så megen værdi som andres. Og det er gået op for hende nu.

Faktisk er hun blevet så glad for at være på efterskolen, at hun ikke nødvendigvis jubler, når hun skal hjem hver 3. weekend.

– Jeg føler mig godt tilpas hernede. Jeg tør mere. I tiden med mobning kunne det godt være grænseoverskridende for mig at snakke med andre, fordi jeg ikke følte, at jeg var noget værd, men her bliver jeg respekteret som dén, jeg er, siger Christina.

Til gengæld er det nyt for hende med venskaber, så indimellem kan hun godt have svært ved at tackle de udfordringer, som et venskab kan føre til. Det kan betyde, at hun overtolker småting og ellers ubetydelige situationer, fordi hun ikke har stået i sådan en situation før.

– Men jeg går til psykolog og arbejder med at lære det, siger hun.

LÆS OGSÅ: Mobbning førte Martin i døden sidste skoledag

Taknemmelig

Tidligere medførte mobning, at hun kun havde overskud til at tænke én dag frem, men i dag er hun så småt ved at danne sig et billede af fremtiden. Hun vil gerne fortsætte i 9. klasse på efterskolen, og derefter vil hun begynde på hg eller VUC-uddannelsen.

– Jeg vil være butiksassistent eller sekretær eller sådan noget. Jeg vil bare gerne arbejde et sted, hvor jeg kommer til at møde mennesker, siger hun.

LÆS OGSÅ: Line kom på lykkepiller som niårig

I dag, et halvt år efter den første artikel i Ude og Hjemme om Christinas mobning, er hun taknemmelig. Hun er taknemmelig for indsamlingen, der førte til, at hun kunne komme væk fra mobning og sine plageånder og begynde på efterskole. Taknemmelig for al den støtte og opbakning, hun har fået fra folk i hele landet – bl.a. via breve og hendes site på Facebook. Og taknemmelig for, at hun fik en chance mere, inden det var for sent, så hun alligevel får en succesoplevelse i folkeskolen.

– Jeg vil bare gerne sige tak. I har reddet mit liv, siger Christina.