Sjove oplevelser i naturen

Det er ikke altid nemt at lokke børnene væk fra computer, tv og playstation, men det kan lade sig gøre, hvis alternativet er spændende nok. Familieekspert Charlotte Højlund giver dig idéer til naturoplevelser med ungerne.

Grønne børn

Selv om jeg er ude- og naturmenneske, kæmper jeg som de fleste andre forældre en ulige kamp mod elektronikken, når det kommer til at få mine børn med udenfor. Det er svært at konkurrere med spil på iPad og computer eller de mange tv-serier.
Men jeg er også ret insisterende, så jeg vil have, at børnene kommer ud dagligt – også selv om de har været til fodbold.
Til gengæld kan jeg være dårlig til at få os uden for haven, fordi det er nemt at nøjes med den. Men det kan også blive så nemt, at det er kedeligt og forudsigeligt for ungerne.
Så er en tur rundt om den nærliggende mose mere tiltalende – når vi først er kommet af sted. For der skal gerne diskuteres en del, inden det lykkes at få alle i varmt tøj og sko. Men det er besværet værd, for det er tit sjovere at komme uden for sine vante rammer.

Nyd børnenes fryd

Selv husker jeg med glæde, hvordan min morfar tog os med ud at samle champignoner mellem et hav af kokasser. Og at vi plukkede vilde mirabeller i den forladte plantage ved siden af vores første hus. Der var også mosen, hvor vi stod på skøjter og samlede dunhammere, og den forladte, forfaldne gård, hvor der voksede et utal af lupiner, erantis og vintergækker.

LÆS OGSÅ: Lær dit barn at dyrke motion

Som mor kan jeg nu se børnenes fryd ved at klatre i høje træer, smide sten i bølgerne eller samle skaller på stranden.
Desuden viser undersøgelser, at forældre, der selv bruger naturen, får børn, der senere i livet har glæde af naturen.

Idéer til oplevelser i naturen:

Der venter masser af oplevelser i naturen. Her får du forslag til, hvad I kan foretage jer:
✿ Se efter dyr som for eksempel den grå hare, der er en mester i løb og spring – og boksning. Eller snogen, der er Danmarks største slange, de vilde viber, der er rigtige forårsbebudere, og egernet, som nok er lille, men har et stort temperament.
✿  Fange krabber og koge suppe på dem. Fiske i fjord og hav, fra mole eller kutter – måske med din egen hjemmelavede fiskestang. Finde salamandre i vandhuller eller fange bænkebidere i kartoffelfælder.

LÆS OGSÅ: Giv børnene modstand og ansvar

✿  Finde bær eller andet spiseligt som nye bøgeskud og skovsyre. I kan også lede efter forsteninger og fossiler på stranden, finde fuglefjer eller samle kastanjer og kreere dyr og spindelvæv med farvet garn.
✿  Bygge en hule, enten oppe i et af havens træer eller med kviste ude i skoven. Tænde bål og bage kakao-snobrød over et lille bålsted. Lege med vand – på alle måder.
✿  Opleve livet på lavt vand og finde dyr, der svømmer, kryber og kravler. Lege mellem træerne og klatre i dem. Fare vild og finde hjem igen med Geocaching.
(Kilde: Danmarks Naturfredningsforening) 

LÆS OGSÅ: Tip til at få børnene væk fra skærmen