Slip for lus

Det sker hvert eneste år; så snart børnene vender tilbage til skoler og daginstitutioner, melder de små ubudne gæster sig hurtigt. Lus.

Foto: Colourbox

Især de tre- til 10-årige er udsatte, idet næsten halvdelen har haft lus inden for det seneste år.
Luseplagen er stigende, og i august er den på sit højeste. Mange forældre tror, at lusene også holder sommerferie, og så glemmer man at undersøge børnene for lus i ferien. Så smittefaren er særlig høj, når børnene samles igen efter ferien.

Koordineret indsats
Derfor gælder det om at få has på de små kryb. Helst med en koordineret indsats, så alle børn tjekkes og eventuelt behandles på samme tid for at undgå, at de bliver ved med at smitte hinanden.

Kæm grundigt
Der findes et hav af behandlinger mod lus: tættekamme, insektgifte, lusemidler, støvsugere, æteriske olier og lotions. Min egen erfaring er, at tættekammen er den mest effektive måde at bekæmpe lus på. Selv hvis man bruger de forskellige luseprodukter i handelen, skal der stadigvæk kommes. Desuden er den med garanti fri for bivirkninger.

Fjern lus og æg
Kæmning er tidskrævende, men med tålmodighed kommer du lusene til livs uden kemi. Når kæmningen først er i gang, smitter barnet ikke mere. Finder man lus, skal man hver anden dag i typisk 14 dage kæmme håret grundigt, det vil sige fjerne lus og æg. Dukker der undervejs voksne lus op, er det tegn på, at barnet er blevet smittet igen. Så er der ikke andet for end at starte forfra med kæmningen.

Sådan kæmmer du
1. Vask håret og smør rigeligt med hårbalsam i det drivvåde hår. Lad balsammen sidde og red så håret igennem med en almindelig kam.

2. Så skal tættekammen frem. Red håret grundigt og systematisk igennem. Hver hårlok kæmmes fra hovedbund til hårspids i et strøg.

3. Vær særlig grundig omkring ørerne og i nakken, hvor lusene elsker at holde til. Sørg for kraftigt lys, så du kan se ordentligt.

4. Stryg efter hvert strøg tættekammen af på et stykke lys køkkenrulle for at fjerne lus og æg.

5. Fortsæt kæmningen, indtil du har været hele håret igennem og ikke længere finder lus.

6. Til sidst skylles balsammen ud.

7. Gentag kæmningen hver anden dag, så du fanger de nyudklækkede lus, får de selv lægger æg. Stop først kæmningerne, når du fire gange i træk ikke har fundet lus. Hvis du kæmmer grundigt, er barnet lusefrit efter senest 14 dage.


Læs også: Træn dit immunforsvar