Tips til jul i skilsmissefamilien

Julen er en følsom højtid for skilsmissefamilierne, for hvordan skal man arrangere det, så børnene får holdt jul med både mor og far? Charlotte Højlund kommer med forskellige forslag, og så er det op til dig at finde den løsning, der passer til dig og din familie.

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter

Charlotte Højlund giver hver uge gode tips til familien - helt uden løftet pegefinger. Ud over at være mor til 7, er hun foredragsholder og forfatter til bogen "Moar - sådan får du hvilepuls i hverdagen".

Når man bliver skilt, er julen ofte et af de største stridspunkter - for hvordan deler vi julen op? Hvor skal børnene være?

Hvad må man som forældre - kan vi tillade os at holde to juleaftener på forskellige dage, eller forvirrer det ungerne? Og hvad skal man som forælder foretage sig, når man ikke er sammen med børnene?
 

En følsom højtid

Der er ikke noget at sige til, at netop julen giver mange problemer i skilsmissefamilier, for som vores største højtid overhovedet er den forbundet med rigtig mange traditioner og ikke mindst følelser. Og der er ikke nogen faste svar.

Jeg er godt klar over, at der er eksperter, der siger, at børn kun skal have en jul for ikke at blive forvirrede eller overstimulerede. Men det er min faste overbevisning, at det må være op til forældrene, der jo kender børnene bedst.

LÆS OGSÅ: Kom godt gennem skilsmissen

Vigtigt at samarbejde

Uanset, hvad man vælger, er det bedste for børnene altid, at forældrene som minimum har et tåleligt samarbejde om julen, og at vi holder vores egne følelser for os selv. Det er ikke sjovt for et barn at sige "Hej, hej. Og god jul" til en mor eller far, der står med tårer i øjnene.

 

Find den rigtige løsning for jer:

  •  Jul på skift hos hver forælder: Det er nok den mest udbredte løsning i dag, at forældrene skiftes til at have børnene i julen. Hvordan man opdeler de øvrige juledage, er mere individuelt - måske med lillejuleaften og 1. og/eller 2. juledag hos den anden forælder. Det afhænger også af børnenes alder og den geografiske afstand mellem forældrene.

  •  Jul med både mor og far: Kan være en god løsning, om ikke andet som en overgangsløsning, der kan gøre skiftet lettere for børnene. MEN det kræver, at forældrene kan se ud over egne behov og prioritere børnenes højere.

  • Fusionsfamilien: Mor og far holder stadig jul med deres børn, også selv om der er nye partnere. Det er en løsning, der kun fungerer, hvis der er venskab mellem forældrene og deres nye partnere, børn, bonusbesser og så videre. Det er en god løsning for alles børn, men det kræver storsind og fleksibilitet.

Del jer op

  • Juleaften hos mor - lillejuleaften med far: Har indtil for få år siden været en meget udbredt løsning. Det giver fædrene mulighed for at skabe egne traditioner de andre dage, for eksempel lillejuleaften.

  • Jul hos mor - nytår hos far: Ligger meget op ad ovenstående, og mange skilsmisseforældre løser det sådan, at den familiære jul bliver fejret med mor og det mere tju-bang-agtige nytår med far.

  • Det er jul, når børnene er hjemme: Hold jul, når børnene er der - også selv om det er lillejuleaften, og børnene dermed får to juleaftener. Hvis det fungerer for jer, fungerer det også for børnene.

LÆS OGSÅ: Giv plads til far i børnenes liv