En læser fortæller: Jeg kylede badevægten ud

Først da jeg ikke forsøgte at tabe mig, lykkedes det.

Vi satte ord på tre nytårsforsætter

Lige siden 1997 har Asger og jeg fejret nytår sammen med vores bedste venner Tina og Tommy. Vi lærte hinanden at kende gennem vores sønner, som dengang var ni år. Mens vores i alt fem børn stadig var hjemmeboende og deltog i festlighederne, handlede nytårsaften om fyrværkeri og sjove brætspil i timerne før midnat.

De sidste mange år har vi kun været os fire voksne. Allerede fra vores første nytår uden børn besluttede vi at holde årsskiftet ude, og det har altid været en succes med disse små nytårsferier.

Som regel har vi tilbragt tre nætter på et hotel et sted i Danmark, men vi har også været på nytårsferie i bus til Berlin, Hamborg og Amsterdam.

Det har altid været utroligt vellykket, og det har mere eller mindre været årets højdepunkt for os, for både vi, Tina og Tommy har en travl hverdag med fuldtidsarbejde og er aktive inden for sport, foreningsliv og velgørenhed. Nogle år har nytårsferien været vores eneste ferie, så den har været værdsat.

Med tiden fik vi den tradition, at vi inden nytårsmiddagen mødtes et stille sted på hotellet iført vores stiveste nytårspuds for at drikke et glas champagne og hver især sætte ord på tre nytårsforsætter eller ønsker for det nye år. Samtidig har vi også fortalt, hvordan det er gået med at føre det foregående nytårs ønsker ud i livet.

Det har været både højtideligt og rart, fordi vi fire efterhånden kender hinanden ind og ud.

10-12 kilo for meget

Vægttab har altid været blandt mine håb for det nye år, for i det meste af mit voksenliv har jeg vejet 10-12 kilo for meget. Det har plaget mig mere, end jeg har villet indrømme, for jeg har konstant slået mig selv oven i hovedet med det.

Asger har altid hævdet, at jeg er fin, som jeg er, så det er kun for min egen skyld og for mit helbred, at jeg har ønsket at tabe mig. Hver nytårsaften har jeg dog måttet erkende, at jeg heller ikke i det forgangne år nåede ned på min ønskevægt.

Nytårsaften 2020 havde vi planlagt at fejre på et hotel i det nordlige Polen og havde bestilt en fire nætters bustur. Der var diverse spændende udflugter, og vi glædede os. Coronakrisen spændte dog ben for planerne, og for første gang i årevis blev vi derfor nødt til at fejre nytår hjemme. Tina og Tommy ville lægge hus til, og vi skulle have forret og dessert med. Resten ville de sørge for.

Corona medførte også hjemmearbejde for mit vedkommende, og alt kørte ligesom på nedsat blus. Jeg havde god tid til at tænke, og hele situationen fik mig til at blive lidt filosofisk.

Ydre omstændigheder havde tvunget os til at fejre nytår på en ny måde – og måske skulle jeg lade mig inspirere af det til også at prøve noget nyt med mine nytårsforsætter?

Hverken sult eller overspisning

Da vi stod i Tina og Tommys nytårspyntede udestue klokken 17.30 med hver et glas champagne, og det blev min tur, sagde jeg: – I det nye år vil jeg for det første ikke prøve at tabe mig. For det andet vil jeg aflevere badevægten på genbrugsstationen, og som det tredje vil jeg prioritere at trave en tur på en time i frisk luft hver dag, for under coronakrisen har jeg opdaget, hvor godt det egentlig gør mig.

De andre tre morede sig kærligt over min udmelding, men 2021 blev faktisk året, hvor jeg overholdt det hele. Jeg har hverken talt kalorier eller vejet mig hver morgen, hvilket også ville være umuligt, fordi vi ikke længere har en badevægt, og på nær tre dage, hvor jeg var ramt af influenza, har jeg fundet tid til at gå en rask, timelang tur.

Og nu kan jeg se tilbage på et år, hvor jeg endelig fik tabt mig. Hvor meget ved jeg ikke, men jeg kan mærke det på mit tøj, og folk omkring mig kommenterer mine smallere kinder.

Årsagen til vægttabet er formentlig, at jeg omsider holdt op med at skifte mellem at sulte mig og overspise. Det vil jeg holde fast i i det nye år.

Send din egen historie til [email protected] - vi garanterer anonymitet.