Din kat er dit ansvar året rundt

Katte kommer ikke til dyrlægen, nær så hyppigt som de burde. Derfor arbejder dyreværnsorganisationerne blandt andet for at øge bevidstheden om det ansvarlige ejerskab og øge antallet af mærkede, registrerede og neutraliserede katte.

Hvert år i uge 39 tager Dyrefondet, sammen med Den Danske Dyrlægeforening og andre dyreværnsorganisationer, initiativ til “Kattens Uge”, hvor der er særligt fokus på kattes ofte oversete velfærdsproblemer.

Uge 39 er for længst forbi, men det er kattenes problemer ikke, og derfor fortsætter Dyrefondet det vigtige arbejde, hver eneste dag:

- Statistikken og meldinger fra dyreklinikker taler deres tydelige sprog: Katte kommer ikke til dyrlægen, nær så hyppigt som de burde, siger Dyrefondets direktør, Vibeke Haslund.

Forkæl dig selv med et abonnement på Ude og HjemmeDer er ingen binding!

Målrettet indsats

Dyreværnsorganisationerne og de mange frivillige arbejder blandt andet for at øge bevidstheden om det ansvarlige ejerskab og øge antallet af mærkede, registrerede og neutraliserede katte. Det skulle gerne føre til at der kommer færre dumpede killinger og færre “ejerløse” katte på internaterne. Sverige har for nylig indført obligatorisk registrering og id-mærkning af katte.

- Det er en rigtig god nyhed for de svenske katte og for dyrevelfærden, siger Vibeke Haslund, og fortsætter:

- Så må vi håbe, at det gode eksempel fra vores naboland smitter af på de danske politikere. I Dyrefondet og i andre dyreværnsorganisationer har vi i årevis arbejdet på at få indført en tilsvarende lovgivning herhjemme. Lovpligtig mærkning og registrering er et afgørende skridt på vejen mod at sikre bedre velfærd for Danmarks katte og styrke kattens status.

Katteejerens ansvar

Hundeejere sørger for at deres dyr rutinemæssigt bliver undersøgt. Hvis hunden får en skade eller rammes af sygdom, er dens ejer normalt hurtig til at søge hjælp. For katte er situationen desværre helt anderledes. Alt for mange katte går i månedsvis og døjer med endda ganske alvorlige lidelser. Katte får ikke den nødvendige behandling og smertelindring til rette tid. Forsømmelsen skyldes ikke, at katteejere er mindre samvittighedsfulde end hundeejere, men nok snarere, at det kan være endda særdeles vanskeligt at opdage, at ens kat er syg.

Katte skjuler smerter

Katten skjuler sin smerte for ejeren og for alle andre. I stedet for at pibe og klynke og påkalde sig opmærksomhed, som en hund ville gøre, vælger katten hyppigt at isolere sig, gemme sig under møblerne eller vende sig bort, hvis man nærmer sig.

Køb abonnementOg få Ude og Hjemme hver uge

Katte har ry for at være selvstændige og lidt excentriske, og derfor tror ejeren måske, at katten blot er småsur og ikke gider kontakt, mens den i virkeligheden har akutte smerter. Katten lider i stilhed. Katte er så gode til at se upåvirkede ud, at selv dyrlæger og eksperter har svært ved at se, om det gør ondt på dyret.

Hold godt øje med din kat

Selv med stærke smerter i leddene eller kronisk gigt vil en kat sjældent begynde at halte. Hvis man skal hjælpe sin kat bedst muligt, bliver man derfor nødt til at iagttage den både hyppigt og kritisk. Foruden øget trang til at skjule sig eller trække sig tilbage, kan det også være et faresignal, hvis katten sover mere end normalt, eller hvis den ligger anderledes end sædvanlig. Måske plejer den at dreje sig rundt i alle stillinger, mens den hviler på sit tæppe? Hvis den pludselig foretrækker kun at ligge på sin ene side, kan det tyde på store smerter. Lav hovedstilling, sammenknebne øjne og øget lysfølsomhed er ligeledes dårlige tegn.

Unge katte kan nemt gå rundt med uopdagede slag eller brud i lang tid. Ældre katte – lige som hunde og mennesker – kan udvikle gigt i albuer, hofter og fodled. En gammel kat vil heller ikke gøre opmærksom på sine problemer. Stikprøver har vist, at temmelig mange ældre katte lider af slidgigt, mens deres ejer er helt uvidende om problemet. Start med grundige observationer af katten. Så kan du i sidste ende spare din kat for mange smerter.

Vidste du det?

Det årlige sundhedstjek hos dyrlægen er et must for både hunde og katte.

Hvis din kat reagerer mod berøring, springer mindre og er mindre aktiv end normalt, kan det være tegn på sygdom eller smerter.

Humørsvingninger, adfærdsændringer og trækninger i halen er advarsler om at noget kan være galt med katten.

Det er klogt at tegne en sygeforsikring til dit dyr, så du kan undgå de værste økonomiske overraskelser.