Efter corona: Familiedyr kan blive de store tabere

Rekordmange har fået nye kæledyr under coronakrisen. Desværre betyder det, at dyreinternaterne nu drukner i katte og kaniner, der efterlades på rastepladser.

Det er september, og vi er godt i gang med at lægge coronatiden bag os og omfavner med begejstring den længe savnede normalsituation. Udover mundbind, tests, vaccinationer og afsavn har coronatiden været karakteriseret af rekordmange nye familiedyr.

Dyreværnsorganisationerne har i lang tid advaret om, at den genfundne hverdag med lange arbejdsdage og sociale aktiviteter væk fra hjemmet risikerer at gå ud over dyrene. Det viser sig desværre, at frygten var velbegrundet!

Hen over sommeren er dyreinternaterne druknet i navnlig katte og kaniner, der er blevet dumpet. Dyrene efterlades typisk i papkasser eller sportstasker på rastepladser, hvorfra deres uansvarlige ejere hurtigt kan køre væk.

– Mange har tydeligvis anskaffet sig et familiedyr i coronatiden uden at have gennemtænkt projektet. De har ikke overvejet, om de også har den nødvendige tid og overskud til at passe og stimulere dyret, når hverdagen vender tilbage, siger Dyrefondets direktør Vibeke Haslund.

Hvalpen er blevet teenager

I 2020 blev 67.233 nye hunde registreret i Dansk Hunderegister. Det er det højeste antal siden 2009, hvor man første gang førte statistik over antallet af nye hunde. Alt tyder foreløbig på, at tendensen er fortsat langt ind i 2021. Mange af de søde hundehvalpe, som kom til deres nye familier i 2020, er blevet teenagere, og nu er hundene måske knap så umiddelbart nuttede og samarbejdsvillige. Det falder uheldigvis sammen med, at familien på fuld tid er tilbage i hverdagen med skolegang, arbejde, fritidsaktiviteter, indkøb og socialt samvær med vennerne.

– Også i helt normale år er hundens teenagetid en kritisk periode i forholdet mellem hund og hundeejer. Nu har vi så en corona-eftertid, hvor familiens voksne gerne vil gøre en ekstra indsats på arbejdspladsen, og hvor børn og unge kompenserer for det lange afsavn af venner og anden social omgang. Hunden bliver taberen, og det sker netop i den periode af dens liv, hvor den har allermest brug for familiens støtte og omsorg, påpeger Vibeke Haslund.

Problematisk omplacering

Mange hundeejere opgiver deres teenagehund, fordi de ikke overkommer at gøre den nødvendige indsats. En hund i puberteten efterkommer ikke automatisk ejerens anvisninger, og den ødelægger måske møbler, fordi den hver dag bliver efterladt alene i alt for lang tid.

Den nemme løsning er at beslutte sig for, at hunden må være en “problemhund”. Så kastes håndklædet i ringen, og hunden afleveres på et internat med henblik på omplacering. Hunde er imidlertid flokdyr, og at blive efterladt på et internat svarer i hundens optik til at blive forladt af flokken. En usikker teenagehund higer efter opmærksomhed og udviser ofte symptomer på stress og udpræget separationsangst. Derfor vil mange hunde kunne udvikle reel problemadfærd efter et sådant svigt fra ejeren. Og efter flere mislykkede omplaceringer hos nye familier kan det ende med aflivning af en hund, der ellers startede som en livsglad hvalp, men blev opgivet, da den udviklede sig til en helt normal teenager.

Vidste du det?

  • En hund kan ikke bare være alene hjemme i et vist tidsrum af dagen. Det skal den først lære, og det skal foregå nænsomt og trinvist.
  • Når hunden bliver teenager, sætter nye mentale og hormonelle processer i gang. Det er helt normalt. Ejeren skal blot være tålmodig og støtte sin hund. Så kommer man gennem perioden.
  • Får hunden opbygget ro og selvtillid, letter det både teenageperioden og dæmper separationsangsten. Søg evt. rådgivning hos en adfærdsbehandler, og læs Dyrefondets gratis materiale om hunde og hundeadfærd. Det kan bestilles på hjemmesiden. Du betaler kun portoen.