Gode snuder: Ejer kan lugte sin egen hund

Over 70 procent af hundeejerne kan genkende deres egen hunds duft. Måske kan du selv snuse dig frem til din hund?

Mange af os fremhæver jævnligt vores hundes fantastiske lugtesans. Måske ærgrer vi os også indimellem over, at vi mennesker må leve i en verden med relativt få dufte og duftindtryk. Nu viser ny forskning, at vi formentlig undervurderer vores næsers formåen, i hvert tilfælde når det handler om vores forhold til netop vores firbenede venner.

En tjekkisk forskergruppe har indsamlet duftprøver fra hunde tilhørende 53 forskellige ejere (40 kvinder og 13 mænd mellem tre og 72 år). Duftene blev indsamlet under kontrollerede forhold ved at gnide en tyk klud hen over hver af hundene. Hver duftprøve blev derpå placeret i en glaskrukke. Under forsøget fik hundeejerne lov til at lugte til seks forskellige glaskrukker, hvoraf en af krukkerne indeholdt duften fra ejerens egen hund.

Imponerende sans

Resultatet viste, at over 70 procent af hundeejerne kunne identificere deres egen hunds duft. Forsøget viser, at vores lugtesans er bedre, end de fleste af os antager. En interessant konstatering fra forsøget var, at mænd havde en højere succesrate end kvinder, når det gælder om at genkende sin hund (90 procent af mændene klarede testen mod blot 65 procent af kvinderne). Yngre personer havde tilsvarende en højere succesrate end ældre.

Nye spørgsmål dukker op

Desuden viste forsøget, at det var lettere for testpersonerne at identificere hunde, der færdedes udendørs en stor del af dagen. Ydermere var det lettere at identificere kastrerede hundes duft samt duften fra hunde, der primært blev fodret med tørfoder.

For at kunne generalisere studiets resultater er det imidlertid nødvendigt at gentage forsøget med flere deltagere, både hunde og hundeejere.

Undersøgelsen åbner også op for andre spørgsmål: Er det lettere at identificere nogle hunderacer på lugten frem for andre racer? Kan vi også genkende andre familiedyr på deres lugt, eller gælder det kun hunde? (Tidligere forsøg har f.eks. vist, at katteejere har vanskeligt ved at genkende duften af deres egen kat). Uanset manglerne i forsøget viser studiet, at der kan være grund til at tage vores lugtesans alvorligt.

Vidste du det?

  • Man regner traditionelt med, at hundes lugtesans er over 10.000 gange så god som menneskets. Ny forskning peger dog på, at vores lugtesans er bedre end forventet, og at vi faktisk kan opfatte visse dufte lige så godt som hunde.
  • Kvinder er normalt bedre end mænd i netop test med duftgenkendelse, så det er et mysterium, hvorfor mændene i dette forsøg fik bedre resultater end kvinderne.
  • Artiklen er en bearbejdelse af et indlæg på Per Jensens blog. Per Jensen er professor i etologi ved Linköpings universitet. “Bladet for Dyrevenner” bringer med jævne mellemrum indlæg af Per Jensen. Bladet kan læses gratis på Dyrefondets hjemmeside. Du kan også støtte Dyrefondets arbejde med 250 kr. om året og få bladet leveret i din postkasse hver anden måned.