Spækhuggerens favoritmenu: Den hvide haj er truet

På en strand ved Gaansbai i Sydafrika opdagede folk et enormt kadaver af en hvidhaj. Den var blevet flænset af et større dyr, og eksperter blev tilkaldt for at opklare mysteriet. 

For nogle måneder siden var den gal igen: På en strand ved Gaansbai i Sydafrika opdagede folk et enormt kadaver, der var skyllet op. De lokale var ikke i tvivl – det var en hvidhaj. Den store haj, der siden filmen “Dødens gab” er blevet mange badegæsters ultimative mareridt.

Hvidhajer er hjemmehørende i Sydafrika, så en død hvidhaj var ikke i sig selv sensationelt. Det chokerende var, at den strandede kæmpestore rovfisk tydeligvis var blevet flænset op af et endnu større dyr.

Hajlever er en delikatesse

Eksperter blev tilkaldt, og de var ikke længe om at stille diagnosen. Hvidhajen var blevet dræbt af en spækhugger. Forskerne havde i noget tid fulgt to spækhuggere, der tilsyneladende patruljerede langs den populære kyststrækning i Sydafrika. Forskerne døbte de to eksemplarer af verdens største delfinart “Styrbord” og “Bagbord”, og det blev hurtigt klart, at de to dyr var i området for at jage hvidhajer. Eller nærmere bestemt for at æde hajernes lever.

I foråret 2017 opdagede man for første gang, at spækhuggere dræber hvidhajer specifikt for at få fat i deres lever. Hajlever er fedtholdigt og energirigt, og muligvis et vigtigt kosttilskud for hvalerne. Det er også muligt, at spækhuggerne bare syntes at hajlever smager fantastisk. Har ikke en chance

Hvidhajen er verdens største rovfisk. Med en længde på op til seks meter og en vægt på næsten to tons er rovfisken i toppen af fødekæden. Et menneske der svømmer, dykker eller falder over bord fra et skib er prisgivet, hvis en stor hvid haj beslutter sig for at teste, om man kan spises. Det samme gælder de fleste andre dyr i havet. For en spækhugger er en stor hvid haj imidlertid slet ikke en trussel. En voksen spækhugger vejer nemt 5-7 tons, og selv den største hvidhaj har ikke en chance mod en spækhugger. Spækhuggeren betragter sikkert hajen, lige som et menneske vil se på en laks: Det er bare mad.

Siden 2017 har man fundet mange dræbte hvidhajer i Sydafrika. Forskerne spekulerer på om de intelligente spækhuggere kommunikerer med hinanden og ligefrem spreder nyheden om, at der er et stort “tag-selv-bord” af lækre hajer ud for Sydafrikas kyster. Flygter fra truslen

Gansbaai i Sydafrika er måske det bedste sted i verden at opleve hvidhajer. Med både gysen og fascination valfarter turister til stedet. Specialudstyrede både sejler turisterne ud i nærheden af søløvekolonierne, hvor tætheden af hvidhajer er særlig høj. Når en hvidhaj bliver opdaget, sænkes turisterne ned i sikre hajbure, hvorfra de kan observere de passerende hajer. Nu er hajturismen imidlertid ved at være fortid. Hajerne er i stort tal flygtet fra Sydafrikas kyster. Det ser ud til, at hvidhajerne er blevet opmærksomme på truslen fra spækhuggerne, og forskerne mener, at mange af Sydafrikas hvidhajer er flygtet til Australien, der er det andet hoved-centrum for bestanden.

Vidste du det?

  • Selv før spækhuggere dukkede op, var bestanden af hvidhajeri tilbagegang. Hajernes forsvinden er dårligt nyt for det marine øko-system, der har brug for et toprovdyr.
  • Spækhuggere er særdeles intelligente og de store tandhvaler færdes normalt i flokke. Når en flok spækhuggere beslutter sig for, at hajlever er en delikatesse, kan de hurtigt gøre det af med mange af de truede hajer.
  • Hajer har ikke svømmeblære, så deres fedtholdige lever sørger i stedet for opdriften. Hajlever har et højt indhold af kulstofforbindelsen squalen (skvalen), der muligvis er vigtig for spækhuggere.
  • Selv om hajerne flygter til andre regioner, vil de også der kunne møde spækhuggere, der måske har hørt rygter om at hajlever er kræs. I værste fald kan hvidhajen være i fare for at uddø.