Dyr

Sporhunde finder alt fra narko til væggelus

5. oktober 2022 Tekst og foto: Carsten Broder Hansen, Dyrefondet.
Hunde kan trænes til at søge på alle typer af dufte og kan derfor hjælpe med alt fra at opklare forbrydelser til at finde væggelus på hoteller. Hunden Pirat finder ofte narko på gymnasier og er ved at lære at opspore batterier i lufthavnen.

Det dunkelt belyste cykelskur ligner ifølge hundetræneren et sted, hvor man typisk vil gemme en større portion narkotika. Derfra kan det fordeles i mindre portioner, der bliver smuglet ind til fester eller ind på diskoteker.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Cykelskuret står på et stort indhegnet område i udkanten af Silkeborg. Her er også opmagasineret kommunale maskiner og servicekøretøjer samt byggematerialer, kemikalierester, affaldscontainere og meget mere. Det er det ideelle miljø til at træne sporhunde.

Rasmus Andersen er kommet fra Sjælland for at træne med sin 14 måneder gamle labradorhan Pirat. Rasmus har et privat vagtselskab, hvor otte hunde hver har gennemgået en specialuddannelse. Hundene kan opspore f.eks. skimmelsvamp, sprængstof, væggelus og narko. Rasmus’ kunder omfatter hotelkæder, skoler, ambassader og indkøbscentre.

Det tager kun Pirat et par sekunder fra han kommer ind i cykelskuret til at han markerer, hvor narkoduftstoffet er gemt og Rasmus roser den dygtige sporhund.

Med til gymnasiefester

Rasmus og Pirat bliver ofte hyret af gymnasier for at tage ud til fester for at opspore de narkotiske stoffer, som eleverne prøver at smugle ind på talrige opfindsomme måder.

Rasmus forklarer: “Lige for tiden kommer vi meget ud til gymnasier i Nordsjælland, hvor flydende MDMA (ecstasy) er populært. Eleverne prøver at smugle det ind skjult f.eks. i de små plastikflasker med røde soyalåg, som man får, når man køber takeaway sushi. Men hverken Pirat eller de andre hunde lader sig ikke narre af sojaduft. Desuden finder hundene en del kokain og andre hårde stoffer.”

Han fortsætter: “Til festerne er der mange af de stofpåvirkede unge, der bliver udadreagerende og voldsomme, så ledelserne beder os om at komme som et forebyggende tiltag.”

Rasmus fortæller, at hans firma har været otte gange på samme gymnasium, og hver gang har hundene opsporet narkotika.

Ikke kun narko

For noget tid siden blev Rasmus kontaktet af lufthavnsmyndighederne og spurgt, om han kunne træne en hund til at opspore batterier. Batterier er et centralt element i mange bomber, og en del batterityper er ulovlige at medtage i fly på grund af eksplosionsrisiko.

“Myndighederne sagde, at de var ikke så bekymrede for hvorvidt der kom narko ombord, for det fik ikke flyet til at styrte ned,” fortæller Rasmus.

Han har ikke prøvet den opgave før, men han var imidlertid sikker på, at hans hund sagtens ville kunne lære også at finde batterier. Og det havde han helt ret i.

Hoteller med problemer

Når Rasmus bliver hyret til at tjekke et hotel eller en institution for væggelus er det en anden hund, Coco, der løser den opgave.

Rasmus bliver sjældent mødt med begejstring, når Coco demonstrerer sit talent og afslører tilstedeværelse af de frygtede skadedyr.

Han siger: “Det kan koste mange penge, når jeg kommer forbi med Coco. Hunden fjerner jo ikke problemet – den gør kun opmærksom på at stedet har væggelus. Når det drejer sig om et hotel, vil ejeren helst komme problemet til livs uden at gæsterne opdager noget. Væggelus er virkelig dårlig reklame.”

Vidste du det?

  • Hunde kan trænes til at søge på alle typer af dufte, men hunden skal synes, at det er sjovt at træne.
  • Specialtrænede hunde har demonstreret deres værdi, når det gælder opklaring af særdeles alvorlige forbrydelser. Den forfærdelige ubådssag og drabet på Kim Wall satte fokus på de assisterende politihundes fantastiske næser. Hundene var udlånt fra Sverige, og siden er der også hos danske myndigheder kommet øget efterspørgsel efter specialtrænede hunde.
  • Når man træner med sin hund, skal man være opmærksom på hundens udviklingsfaser og ikke stille for store krav for hurtigt. Sørg for mange sjove aktiviteter, og lad også hunden bestemme, hvad der skal ske.

Sponsoreret indhold