Spørg advokaten: Skal jeg betale for min klodsede kat?

Knuds kat har været inde i naboens garage og lave skrammer på hans bil. Nu vil naboen have ham til at betale for en reparation, men det har Knud ikke lyst til.

Kære Louise

Min nabo kan ikke lide min kat, men han har dog accepteret, at den bor her. Forleden var katten gået ind i naboens carport, hvor den kom til at skubbe nogle ting ned på bilen, så den fik skrammer.

Nu vil naboen have mig til at betale for at få repareret skaderne. Det har jeg ikke lyst til – dels fordi jeg ikke har råd, og dels fordi jeg synes, det er dumt at have ting stående på hylder lige over bilen.Mit spørgsmål er derfor: Er jeg forpligtet til at betale for reparation af naboens bil, når min kat er skyld i skaderne?

Med venlig hilsen Knud

Kære Knud

Du er ikke forpligtet til at betale for reparation af din nabos bil, selv om skaden er forårsaget af din kat. En lignende sag var for nogle år siden for retten, og den slog fast, at katte har man ikke et objektivt ansvar for, som man har med hunde.

Derfor er katteejere heller ikke forpligtet til at have en ansvarsforsikring på samme måde som hundeejere.Du kun ansvarlig for din kats skader, hvis de er sket, fordi du har været uagtsom.

Da man ikke kan opdrage en kat på samme måde, som man kan med en hund, kan det ikke anses for uagtsomt, at din kat har væltet noget ned fra en hylde, som har ramt din nabos bil.For at undgå alt for mange nabostridigheder i fremtiden vil jeg dog anbefale dig at forsøge at tale dig til rette med din nabo.

Bedste hilsner Louise