Skjult høretab opdages ikke af ørelægens test

Hvis du har særlig vanskeligt ved at høre i støjende omgivelser, så kan det skyldes, at du lider af "skjult" høretab. Det fortæller amerikanske forskere i et nyt studie.

Har du besvær med at forstå, hvad der bliver sagt, når omgivelserne larmer? Så er det måske, fordi du lider at "skjult" høretab.

Forskere fra specialhospitalet Massachusetts Eye and Ear i Boston, USA, har nemlig for første gang forbundet symptomerne med lidelsen kaldet "skjult høretab" hos studerende med ellers almindelig høreevne. Det skriver Videnskab.dk.

I et studie med unge voksne, der er i risikozonen for at udsætte ørerne for høje lyde, viste forskerholdet en forbindelse mellem forsøgspersonernes resultater i en såkaldt "tale-under-larm"-test og en måling af helbredet af deres hørenerve.

Læs også: Det er ikke kun rockmusikere, der risikerer at miste hørelsen

Godt at bruge ørepropper

Holdet så også, at de deltagere, som meddelte at de brugte ørepropper eller anden beskyttelse under udsættelse af støj, fik bedre resultater.

- Mens høresensitiviteten og evnen til at forstå tale i stille miljøer var den samme hos alle forsøgsdeltagerne, så vi en lavere respons hos hørenerven ved deltagere, der ofte var udsat for støj, og som forventet viste det sig som problemer med at forstå tale i larmende miljøer, siger adjunkt Stéphane Maison, der står bag studiet, og som arbejder ved Massachusetts Eye and Ear på Harvard Medical School.

Normalt høretab kan skyldes støj eller aldring og diagnosticeres med en almindelig høretest, hvor man tester personens evne til at høre en kort tone. 

Skjult høretab er derimod sværere at opdage, og det amerikanske forskerhold håber, at deres studie kan bruges til bedre målinger i fremtiden.

 

Læs også på Videnskab.dk

HIV-smittede har dårligere hørelse

Store ører kompenserer for høretab