Spørg advokaten: Hvordan sikrer man sig økonomisk, når kæresten flytter ind?

En læser spørger, hvordan man bedst sikrer, at børnene arver fremfor kæresten? Advokat Louise Vinkle giver sit svar herunder.

Kære Louise

Vores søn blev skilt for seks år siden. Han har siden boet alene med sine to børn i et lejet hus, men nu er han kommet sig økonomisk efter skilsmissen og er i færd med at bygge sit eget hus.

De senere år har han haft en sød kæreste. Hun bor og læser i en anden by, men når hun er færdig med sine studier, skal hun flytte ind i hans hus.

Vores søn står for byggeriet økonomisk, og han vil gerne sikre sine børn og sig selv bedst muligt. Vi har hjulpet økonomisk og har kun skrevet et gældsbrev.

Hvordan står hans børn, hvis forholdet til kæresten ikke holder, eller hvis vores søn i værste fald dør? Han har gode pensioner og vil gerne have fuldstændigt særeje. Er det den bedste måde at sikre sig på?

Skal han sørge for særeje, inden kæresten flytter ind? Skal der skrives testamente, for at han kan sikre sine drenge?

Venlig hilsen Jane

Kære Jane

Hvis din søns kæreste flytter ind, men de ikke bliver gift, vil det ikke være nødvendigt (eller muligt) at oprette særeje. De får nemlig ikke delingsformue, når de ikke er gift, og dermed skal din søn ikke dele sin formue, hvis de går fra hinanden.

Hvis kæresten køber sig ind i din søns hus og på den måde kommer til at eje en del af det, vil jeg dog anbefale, at de får en samejeoverenskomst. Den skal blandt andet regulere, hvordan de kan komme ud af samejet igen.

Selv om kæresten flytter ind, får hun ikke arveret efter din søn. Det kræver, at de bliver gift eller opretter et testamente. Selv om din søn og kæresten bor sammen, vil det altså være din søns børn, der arver alt efter ham.

Pas på pensionen

I skal dog være opmærksomme på, at reglerne er anderledes vedrørende pensionen. Hvis din søn ikke har indsat en begunstiget på sine pensionsordninger, vil de blive udbetalt til hans nærmeste pårørende ved hans død.

Hvis din søns pensionsordninger er oprettet efter 2008, er hans nærmeste pårørende ægtefællen, og hvis han ikke har en ægtefælle, vil det være hans samlever, hvis de har boet sammen i et ægteskabslignende forhold i mindst to år, eller hvis de har, venter eller har haft et barn sammen og stadig bor sammen ved dødsfaldet.

Børnene er nærmeste pårørende, hvis der hverken er en ægtefælle eller en samlever, der opfylder kravene. Men når din søn og hans kæreste har boet sammen i to år, vil det formentlig være hans kæreste og ikke hans børn, der får udbetalt pensionerne, hvis han afgår ved døden.

Hvis din søn ønsker, at pensionerne skal udbetales til børnene, skal han kontakte sit pensionsselskab og få indsat børnene som begunstigede ved navns nævnelse. På den måde vil børnene modtage pensionerne, selv om han har boet med sin kæreste i mere end to år.

Bedste hilsner Louise

Forkæl en du holder af med et gaveabonnement til Ude og HjemmeDet stopper automatisk igen - læs mere her

Fakta

Hvis du ikke har indsat en bestemt person som begunstiget i din pensions- eller forsikringsordning, udbetales den til din nærmeste pårørende. Hvem der er nærmeste pårørende, afhænger af, hvornår pension og forsikring er oprettet. Hvis din pensions- eller forsikringsordning er oprettet efter 2008, er dine nærmeste pårørende:

• Ægtefælle eller registreret partner.

• Samlever, hvis I har boet sammen i et ægteskabslignende forhold i mindst to år, eller hvis I har, venter eller har haft et barn sammen og stadig bor sammen ved dødsfaldet.

• Livsarvinger, som er børn, børnebørn eller oldebørn.

• Arvinger indsat i testamente.

• Arvinger ifølge loven. Det er dine forældre, søskende, nevøer og niecer, bedsteforældre, onkler og tanter.

Hvis din pension eller forsikring er fra før januar 2008, skal du være særligt opmærksom, idet samlevere før dette tidspunkt ikke tilhørte kredsen af nærmeste pårørende. For at være sikker på, at din samlever anses som nærmeste pårørende i din ordning fra før 2008, anbefaler jeg, at du kontakter dit pensions- eller forsikringsselskab.

Har du et spørgsmål til advokaten?

Louise Hougaard Vinkle er advokat med speciale i familie- og arveret. Til daglig er hun ansat i Advokatfirmaet Kahlke, hvor hun beskæftiger sig med skilsmisser, bodelinger, børnesager, tvangsfjernelsessager, skifte af dødsboer samt testamente, ægtepagter og fremtidsfuldmagter.

Har du et spørgsmål til Louise Vinkle? Send en mail til: [email protected]