Spørg advokaten

Blev jeg snydt ved skilsmissen?

15. maj 2021 Af Louise Vinkle. Foto: Panthermedia.
Min datter brugte 250.000 kroner på at istandsætte sin mands hus. Kort efter blev de skilt og min datter fik intet af værdi med sig. Kan det virkelig være rigtigt?
skilsmisse, advokat, brevkasse

Hej Louise

Jeg skriver til dig på min datters vegne.

Min eksmand, der var min datters far, døde i 2016, og min datter og hendes to brødre arvede hver cirka 250.000 kroner. Hun brugte nogle af pengene på et nyt køkken, malearbejde og anden renovering i sin kærestes hus.

De boede sammen på det tidspunkt, blev gift og desværre skilt igen ret hurtigt efter. Da hun flyttede, fik hun at vide, at hun ikke kunne få penge med, men hun fik hjørnesofaen, tv’et og kaffemaskinen.

På det tidspunkt ville hun ikke have, at jeg blandede mig, og vi havde også nok at gøre med at få hende og hendes to små børn etableret. Men nu nager det os, og derfor henvender jeg mig til dig. Kan det virkelig passe, at der ikke tilkommer min datter noget?

- Hilsen Lotte

Kære Lotte

Når man bliver gift, får man automatisk delingsformue, medmindre man indgår en ægtepagt og dermed aftaler særeje. Da du ikke har oplyst, at din datter og hendes eksmand havde en ægtepagt, går jeg ud fra, at der var delingsformue i deres ægteskab.

Din datter og hendes eksmand skulle derfor som udgangspunkt dele værdien af deres formue ligeligt mellem sig ved skilsmissen. I store træk foregår det i praksis sådan, at man opgør din datters nettoformue og hendes mands nettoformue.

Den med den største nettoformue betaler et beløb til den anden, så de begge får en lige stor nettoformue. Alle aktiver og passiver skal indgå i denne opgørelse, og det gælder også værdien af eksmandens hus og bil samt eventuelle lån.

Hvis din datters eksmand har mere gæld end aktiver, skal han ikke dele sin formue. Han kan derfor selv beholde alle sine aktiver og al sin gæld.

Flere undtagelser

Der er dog undtagelser til reglen om ligedeling ved skilsmisse. Hvis ægteskabet har været kortvarigt, og den ene ægtefælle havde væsentligt mere end den anden, kan det være urimeligt at dele ligeligt.

Din datter og hendes eksmand var kun gift kortvarigt, men da de har boet sammen siden 2013 og blev skilt i 2019, er det usandsynligt, at de ikke skal dele formuen ligeligt.

Der er også den mulighed, at en del af eksmandens formue er hans særeje, fordi han har modtaget den som arv eller gave, og den afdøde eller giveren har bestemt, at det skulle være hans særeje. Det vil ligeledes medføre, at han ikke skal dele værdien med din datter i forbindelse med en skilsmisse.

Da jeg ikke kender din datter og hendes eksmands formuer og de øvrige økonomiske omstændigheder, kan jeg ikke give et klart svar på, om hun har krav på et beløb fra eksmanden ved bodelingen. Men da du oplyser, at han ejer både hus og bil, vil jeg anbefale jer at kontakte en advokat for at få gennemgået forholdene og rådgive om, hvorvidt hun har krav på et beløb.

- Bedste hilsner Louise

Louise Vinkle

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold