Spørg advokaten: Kan hun tvinge min datter til at konvertere?

En læser er nervøs for, om hans datter kan blive tvunget – af sin mor – til at konvertere. Læs advokatens svar her.

Kære Louise

Min datters mor har mødt en muslimsk mand. Jeg har mødt ham en enkelt gang, og han virker som en flink fyr, og min datter er glad for ham.

Alligevel er jeg bekymret for fremtiden. Min datter er syv år, og hun bor hos sin mor og er hos mig fem dage hver anden uge. Min datter er altså primært hos sin mor.

Jeg er nervøs for, at min ekskone vælger at konvertere til den muslimske tro og tvinger min datter til at gøre det samme.

Det er ikke, fordi jeg er religiøs, men jeg foretrækker kristendommen, og jeg vil gerne have, at min datter har det på samme måde – eller kan vælge frit, når hun bliver voksen.

Kan min ekskone tvinge vores datter til at blive muslim, eller har jeg indflydelse på beslutningen?

Med venlig hilsen

Den lidt kristne far

Kære Far

Du skriver ikke, om du og din datters mor har fælles forældremyndighed, eller din ekskone har forældremyndigheden alene.

Hvis I har fælles forældremyndighed, er religiøse forhold en væsentlig beslutning, som skal træffes af jer i fællesskab. Din ekskone kan derfor ikke tvinge din datter til at blive muslim, hvis du ikke er enig.

Hvis I ikke kan blive enige om religionen, og disse uenigheder medfører, at I ikke kan samarbejde til jeres datters bedste, skal du overveje at søge den fulde forældremyndighed.

Tal med hende

Hvis det blot er en bekymring fra din side, kan du prøve at tale med din datters mor om det på forhånd.

Hvis din ekskone derimod har forældremyndigheden alene, kan du ikke hindre, at din datter skifter til en anden religion. Det eneste, du kan gøre, er at forsøge at få del i forældremyndigheden – enten ved aftale med din datters mor eller ved at starte en sag i Familieretshuset, hvorefter familieretten træffer en afgørelse.

Vælger du sidstnævnte, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat, der kan varetage dine interesser under sagen.

Bedste hilsner Louise

Fakta

Fælles forældremyndighed kræver enighed om følgende:

• Værgemål

• Væsentlig medicinsk behandling og væsentlige indgreb

• Skolevalg, skolefritidsordning og videreuddannelse

• Risikobetonet fritidsaktivitet

• Flytning til udlandet

• Navnevalg

• Religiøse forhold

• Ægteskab

• Pas

Blå bog

Louise Hougaard Vinkle er advokat med speciale i familie- og arveret. Til daglig er hun ansat i Advokatfirmaet Kahlke, hvor hun beskæftiger sig med skilsmisser, bodelinger, børnesager, tvangsfjernelsessager, skifte af dødsboer samt testamente, ægtepagter og fremtidsfuldmagter.

Har du et spørgsmål til advokaten? Send en mail til: [email protected]