Studie: Hovedpinepiller reducerer din evne til at føle empati

En amerikansk undersøgelse viser, at paracetamol ikke blot lindrer egne smerter, men også reducerer evnen til at føle empati med andres smerte.

De fleste af os kender det nok. Hovedpinepiller såsom Panodil, Pamol og Pinex er et effektivt middel til at lindre hovedpinen efter en våd tur i byen lørdag aften, eller hvis man skal komme sig mere smertefrit efter en hård operation.

Ny forskning tyder dog på, at pillerne ikke kun får egen smerte til at forsvinde, men også kan reducere evnen til at føle empati med andre.

En amerikansk undersøgelse fra Ohio State University viser nemlig, at paracetamol, der er et af de stoffer, der bruges til at lindre hovedpine, reducerer empatien for andres sociale og fysiske lidelser. Det skriver Videnskab.dk.

- Empati er vigtigt. Hvis du har en diskussion med ægtefællen og lige har taget acetaminophen (det amerikanske ord for paracetamol, red), indikerer dette studie, at du måske vil være mindre forstående i forhold til, hvad du gjorde for at såre din ægtefælles følelser, siger Baldwin Way, der er en af forfatterne til undersøgelsen, ifølge CNN.

Læs også: Begrænset adgang til hovedpinepiller får færre til at begå selvmord
 

Føler sig omtågede

Gitte Handberg, der er formand for Dansk Smerteforum samt specialeansvarlig overlæge ved Odense Universitetshospital, mener, at undersøgelsens resultat bør følges op af flere studier, der skal gøre os klogere på, hvordan smertestillende præparater påvirker menneskets psyke. Hun finder resultatet yderst interessant.

- Det påvirker simpelthen folk. Når jeg sidder her og forsøger at hjælpe folk med at komme ud af den smertestillende behandling, er det jo ofte fordi, at de føler sig omtågede og ved siden af sig selv. De føler sig anderledes. Derfor er det genialt med en undersøgelse, der specifikt går ind og måler på empatien, siger hun.

Læs også: Hovedpinepiller kan give børn astma
 

Behov for flere studier

Jette Højsted er specialeansvarlig overlæge ved Tværfagligt Smertecenter på Rigshospitalet i København. Hun er enig med Gitte Hanberg i, at det amerikanske studie er yderst interessant, men understreger samtidig, at danskerne godt kan slå kold vand i blodet. Før der drages nogle endelige konklusioner om paracetamols påvirkning på folks empatiske evner, er der behov for flere studier, mener Jette Højsted.

- Det er et interessant studie, som vi bør kigge nærmere på inden for smerteforskningen. Men på den anden side, er det også ét enkelt studie, så vi bør nok være forsigtige med at slå op, at nu er der ikke længere nogen, som føler empati med andre, efter de har spist paracetamol, siger hun.

Læs også på Videnskab.dk

Mistanke: Mors hovedpinepiller sænker pigefostres fertilitet

Hovedpinepiller påvirker fostres testikler