Prins Joachim åbner op om blodprop: Det kunne have ændret vores liv for evigt

I sommeren 2020 blev prins Joachim ramt af en blodprop i hjernen. Nu åbner prinseparret for første gang op om den livsomvæltende begivenhed, frygten og taknemmeligheden for livet.

Den 24. juli 2020 blev en dag, der tog en meget uventet drejning for prins Joachim og prinsesse Marie.

Prinseparret havde haft en ellers almindelig, rolig dag på sommerferie i Sydfrankrig, og besøgte om aftenen prinsens kusine.

Her begynder prins Joachim pludselig at vrøvle, og det bemærker prinsesse Marie straks, som beder ham gentage sætningen.

- Jeg vidste med det samme, at der var noget alvorligt galt med hans hjerne. Jeg kunne se hans ansigtslammelse, det var… det var meget forfærdeligt. Det er billeder, som for altid er i mit hoved.

Det fortæller Prinsesse Marie i et stort interview med Hjernesagen.

I interviewet åbner parret for første gang op om prinsens blodprop, deres tanker og frygt samt den taknemmelighed, de føler ved livet i dag.

Hvert minut tæller

Da prinsen ikke kan gentage sætningen klart, slår prinsesse Marie omgående alarm og ved, at der ikke er nogen tid at spilde. Hun bliver derfor meget bange, da det viser sig, at der ikke er nogle ambulancer i nærheden og 30 minutters kørsel til nærmeste hospital i Cahors.

Heldigvis viser der sig at være et redningskøretøj fra brandvæsnet i området, som bliver omdirigeret og når frem på 15 minutter.

Prins Joachim fortæller til Hjernesagen, at han selv husker hele forløbet klart:

- Jeg har ingen smerter, og jeg har ingen black outs. Jeg kan huske, at jeg hører redningsbilen komme, de kommer op til mig, jeg bliver lagt på en båre og spændt fast. De lægger måleinstrumenter og drop og taler hele tiden med mig, siger prinsen.

Prinsesse Marie kommer med i redningskøretøjet ind mod Cahors, mens børnene og hunden Cerise bliver hos prinsens kusine.

På vejen mod hospitalet mister prins Joachim følelsen i hele venstre side af kroppen og efter en scanning på hospitalet står det klart, at han skal sendes videre med ambulance til en akut operation i Toulouse.

- De sagde til mig, at hans tilstand blev forværret, og da jeg spurgte dem om, hvad der var det værste, der kunne ske, ville de ikke tale for meget om det. Men de var meget bekymrede, fortæller Prinsesse Marie.

Held i uheld

Omkring klokken to om natten bliver Prins Joachim kørt ind på operationsstuen og får ført et kateter hele vejen fra lysken og op til hjernen, hvor blodproppen sidder.

Det viser sig at være en kegleformet blodprop, der er tre millimeter i diameter og 13 millimeter lang. Den har lukket for blodtilførslen, men det er faktisk held i uheld, at proppen er så stor, for det gør, at lægerne er i stand til at få fat på den og trække den ud.

- Det var SÅ tæt på en tragedie, som kunne have ændret vores liv for evigt, siger prinsesse Marie, der gennemgik en frygtelig nat i uvished, mens prinsen blev opereret.

Først klokken otte om morgenen får prinsessen nyt fra operationsstuen - og det er heldigvis positivt. Hun får kortvarigt lov at se ham efter operationen.

- Jeg spurgte, om han kunne smile til mig, og da jeg så, at han kunne smile med begge sider af ansigtet, føltes det, som om jeg omsider kunne trække vejret igen, siger prinsesse Marie.

Prinseparrets børn – prins Henrik og prinsesse Athena – fik først besked om nattens begivenheder, efter der var gode nyheder at fortælle.

Prins Joachim er i dag kommet sig helt og er meget taknemmelig over hans hustrus hurtige reaktion og måde at takle situationen på.

- Det er svært ikke at tænke på, hvad der kunne være sket, og jeg synes, at vi har lært, at det er forfærdeligt for den, der bliver ramt, men lige ved siden af står der nogen andre, som det er lige så frygteligt for. Det må man aldrig glemme, siger prins Joachim til Hjernesagen.

Råd og hjælp

Hvert år bliver ca. 12.000 danskere ramt af stroke, og dertil kommer de mange pårerende. Med støtte fra TrygFonden har Hjernesagen etableret StrokeLinjen, hvor man både som patient og pårørende kan få råd om forebyggelse og behandling af stroke samt søge støtte og vejledning.

De almindeligste symptomer på stroke er:

  • Ansigtslammelse
  • Talebesvær
  • Halvsidig lammelse af kroppen