I lovens navn

17-årig dræbte to mennesker under demonstration: Frifundet af retten

25. januar 2022 Af Bent Isager-Nielsen Foto: Ritzau Scanpix
Den 17-årige amerikaner Kyle Rittenhouse opsøgte en Black Lives Matter-demonstration og kom i klammeri med flere personer. Det endte med, at han skød og dræbte to demonstranter – alligevel blev Rittenhouse fornylig frifundet af retten. Ude og Hjemmes krimiekspert Bent Isager-Nielsen skriver om sagen.

Du har flere gange skrevet om nødværge og selvforsvar her i bladet og fortalt, at man godt må forsvare sig selv, men at der er en grænse for, hvor langt man må gå.

Du har også skrevet om forskellene på det amerikanske og danske retssystem. I USA er der for tiden en meget omtalt sag med en 17-årig dreng, der sidste sommer skød tre mennesker – noget, han nu er blevet frifundet for. Det lyder helt vildt.
Tror du også, at det ville ske i Danmark?

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hilse VA

Hej VA

Sagen, du henviser til, drejer sig om den 17-årige Kyle Rittenhouse (på billedet herover), der i sommeren 2020 skød tre personer under en demonstration i den lille by Kenosha i staten Wisconsin. To af ofrene døde.

Demonstrationen skete under nogle af de uroligheder, der hærgede USA efter politidrabet på George Floyd og de mange Black Lives Matter-arrangementer. Rittenhouse havde taget et meget kraftigt skydevåben, en AR-15-riffel, med til demonstrationen.
Allerede her “hopper kæden jo af” – set med danske øjne.

Slået med skateboard

Rittenhouse var ikke gammel nok til at købe en øl, men han var gammel nok til helt lovligt at svinge en ladt semiautomatisk riffel over skulderen og gå ind i en Black Lives Matter-demonstration.

Han kom hurtigt op at toppes med flere demonstranter, og via vidneforklaringer og ikke mindst overvågningsbilleder og videoer er der næppe tvivl om, at Rittenhouse faktisk handler i nødværge, altså selvforsvar, da han skyder de tre mennesker.

Efter dansk lov ville det dog være mere end tvivlsomt, at Rittenhouse kunne påberåbe sig nødværge og legitimere sit brug af skydevåben, især i det ene tilfælde, hvor det er en ubevæbnet mand, der jagter ham.
I de andre to tilfælde bliver Rittenhouse overfaldet med dels et skateboardbræt og dels en pistol, inden han skyder.

Helt vanvittigt

Rittenhouse blev i november 2021 frifundet for drab og drabsforsøg, fordi retten mente, at han handlede i lovligt selvforsvar, altså nødværge.

Mange kritikere af frifindelsen mener, at det er helt vanvittigt, at en 17-årig dreng kunne tage til Kenosha med et skarpladt våben, som er beregnet til krig.
Det synes jeg også, og jeg synes, at våbenlovgivningen i USA er skandaløs.

Man kan også med en vis ret mene, at Rittenhouse selv opsøgte balladen, da han bevæbnet troppede op til en demonstration. Men det er bare ikke det, dommeren og nævningene i USA i denne sag skulle tage stilling til.
De skulle forholde sig til loven, og det gjorde de.

Derfor gik Rittenhouse fri, selv om han skød og dræbte to personer og sårede en tredje. Så må det være op til Wisconsins og USA’s politikere at ændre loven, men det er der vist lange udsigter til.

Mange demonstrerede foran retten i byen Kenosha, fordi de ønskede, at Kyle Rittenhouse skulle straffes for sine handlinger.

Skyttegravskrig

Sagen om Rittenhouse er nu blevet den seneste frontlinje i USA’s evige politiske skyttegravskrig.
Og som det ofte ses i USA, udvikler hver fløj hver sin sandhed.

Jeg tror ikke, at Rittenhouse under lignende omstændigheder ville være blevet frifundet i Danmark, men sager, hvor der er tale om selvforsvar eller ej, bliver altid underlagt en nøje og meget individuel behandling.

Som jeg har skrevet om før, har vi nemlig også i Danmark ret til at forsvare os, hvis vi ”udsættes for et påbegyndt eller overhængende uretmæssigt angreb”, men det skal ske på en forsvarlig måde, der ikke går langt ud over det rimelige.
Det fremgår af straffelovens § 13. Med almindelige ord betyder det, at vi altså godt må forsvare os selv, hvis vi bliver angrebet, men vi skal være tilbageholdende med at bruge for megen magt.

Afvist af retten

Det er faktisk sjældent, at domstolene her i landet dømmer nogen, der i selvforsvar har brugt vold og magt. Heldigvis, for vi mennesker har selvfølgelig som udgangspunkt lov til at forsvare os selv.

I afsnittet ”Selvtægt eller nødværge” i programserien ”Når forbrydelse ryster os” fra 2019, som kan ses på DR TV, sætter jeg og andre eksperter fokus på emnet.

Blandt andet i en sag, hvor en mandlig læge blev dømt for at skyde og såre en ung mand, der var ved at trænge ind i lægens private bopæl.
Lægen påberåbte sig nødværge, men det blev altså afvist af retten.
I afsnittet gennemgår vi flere andre interessante sager om, hvor langt man kan gå for at forsvare sig selv.

Venlig hilsen Bent

Krimipodcast

Sammen med journalisten Stine Bolther står jeg bag den nye podcast-serie ”På sporet” om aktuelle krimisager og temaer. Jeg fortæller blandt andet om præsten Thomas Gotthard, der blev dømt for drabet på sin kone, Maria From Jakobsen. Lyt til dette afsnit og andre i serien herunder – eller der hvor du normalt lytter til podcasts.

For at kunne vise dig dette indhold, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold