I lovens navn

Alice blev dræbt på åben gade: Gerningsmand flygtede i en bus

24. marts 2020 af Bent Isager-Nielsen Foto: Ritzau Scanpix
I denne uge fortæller Bent Isager-Nielsen, Rejseholdets tidligere leder, om en tragisk sag fra 1965. En ung kvinde blev stukket ned på Händelsvej i København, og gerningsmanden flygtede i en bus.

Jeg husker, da vi – mor, far og tre børn – flyttede til Sydhavnen i København. Der var begået et mord på en ung kvinde på Händelsvej. Vi flyttede dertil i 60'erne – jeg var 11 år dengang og kan ikke huske yderligere. Kan du hjælpe med at oplyse om det?

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Venlig hilsen B.

Hej B

Jeg husker ikke selv sagen. Men dit spørgsmål viser jo med stor tydelighed, at de uopklarede drab fylder meget, nok fordi de er få i antal, men de har enorm betydning for både de efterladte og for samfundet.
Jeg har fundet lidt frem om sagen og andre sager fra 1965, skrevet af forfatteren Peer Kaae, som jeg også har talt med.

Ifølge Peer Kaae går den 25-årige arkæologistuderende Alice Nathan den 5. februar 1965 om aftenen fra Mozarts Plads mod Händelsvej, hvor hendes forældre bor (billedet viser krydset mellem Sjælør Boulevard og P. Knudsens Gade lige i nærheden). Hun når kun til hoveddøren, da en ukendt gerningsmand hiver hende omkuld og begynder at stikke hende med en kniv.

Hun skriger på hjælp, og flere vidner, blandt andet hendes far, kommer hurtigt til stedet. Det lykkes dog ikke vidnerne at stoppe knivstikkeren.

Gerningsmanden flygter fra stedet, og han er endda så koldblodig, at han tager den sidste busafgang med linje 22. Fra bussens vinduer kan han kigge ned på gerningsstedet, hvor Alice foran sine forældre kæmper for livet. Ifølge vidnerne siger hun flere gange: – Hvorfor slår han mig? Hvorfor gjorde han det? Jeg har jo aldrig gjort ham noget.

Hun dør senere af sine kvæstelser på hospitalet.

Læs også: Kan man begå det perfekte mord?

Begår anden forbrydelse

Morderen er ifølge vidnerne omkring 30 år, kraftig og med mellemblondt hår. Han er iført en grå, flagrende frakke.
Faktisk tyder meget på, at gerningsmanden cirka 20 minutter før overfaldet på Alice begår en anden grov forbrydelse.

Den 17-årige Dorte Dreyer kommer cyklende ad Sdr. Fasanvej på vej hjem fra en skolekomedie.

På en sti ved Skovgårdsvej kommer en mand op på siden af hende, griber hende i frakken og skubber, mens hun skriger om hjælp. Han holder hende om munden, men hun bider ham i hånden. Med den anden hånd stikker han hende flere gange i ryggen, før hun vrister sig løs. Gerningsmanden forsvinder i modsatte retning.

Dorte Dreyer overlever Men mordet på Alice Nathan er desværre aldrig blevet opklaret.

Venlig hilsen Bent

Sponsoreret indhold