I lovens navn

Bekymret læser mener: Blødsødne love beskytter forbryderne

3. november 2020 af Bent Isager-Nielsen Foto: Panthermedia
En læser synes, at politiet har for få redskaber til at bekæmpe kriminalitet. Rejseholdet tidligere leder, Bent Isager-Nielsen, pointerer dog, at prisen kan blive for høj, hvis man skaber et overvågningssamfund.

Ville det ikke være godt, hvis man gav politiet langt flere redskaber til at bekæmpe kriminalitet?

Jeg synes, at der er mange eksempler på, at blødsøden lovgivning beskytter de kriminelle.

Man kan da for eksempel ikke have noget imod et register med alle borgeres dna-profiler eller øget overvågning, hvis man har rent mel i posen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Venlig hilsen AB

Hej AB

Tak for spørgsmålet og kommentaren.

Jeg hører ofte det samme, når jeg er ude og holde foredrag. Og du har ret. Hvis man udelukkende var optaget af og fokuseret på at opklare forbrydelser, kunne man ved ændret lovgivning gøre det mere effektivt.

Mange mener, at vi burde registrere meget mere – samkøre flere registre – og for eksempel overvåge med kameraer i langt højere omfang, og nogle synes, at man burde slække på beviskravene i en straffesag og så videre.

Jeg har arbejdet med efterforskning i mange år, og jeg kan forsikre dig, at kun fantasien sætter grænser, når det handler om forslag til at opklare eller forhindre kriminalitet.

Uendelige muligheder

Man kunne indføre, at alle borgeres dna-profiler registreres i politiets dna-register, at alle mennesker skal aflevere fingeraftryk til fingeraftryksregistret og et vellignende foto hvert andet år til politiets fotoregister, altså ”forbryderalbummet”.

I dag tager politiet kun fingeraftryk, mundskrab til dna og foto af personer, der mistænkes og sigtes for en forbrydelse.

Læs også: To kvinder blev myrdet i Randers

Man kunne faktisk forestille sig meget, der kunne hjælpe med at bekæmpe kriminalitet. Blot de her nævnte registreringsforslag ville uden tvivl øge politiets muligheder for at opklare forbrydelser.

Her i landet har vi et princip om, at “det er bedre, at 10 skyldige går fri, end at én uskyldig bliver dømt.”

Det betyder, at der er høje krav til beviskrav for at blive dømt for en forbrydelse. Og det har klart den konsekvens, at der er gerningsmænd, som ikke kommer til at stå til regnskab for deres forbrydelser – simpelt hen fordi det ikke kan bevises med ”den til en domfældelse fornødne sikkerhed”, som det ofte ses formuleret i sager, der i retten ender med en frifindelse.

Så man kunne også slække på beviskravene i en straffesag og så videre.

Prisen kan blive for høj

Summa summarum er det uden tvivl muligt at opklare flere forbrydelser og få dømt flere.

Læs også: Ung mor blev dræbt af betonklods

Spørgsmålet er alene, hvor langt man er villig til at gå. Prisen kan imidlertid sagtens blive for høj.

Et overvågningssamfund, der udvikler sig til en politistat, og hvor myndighederne kan følge alt og skaffe oplysninger om alt, ønsker vist ingen af os. Heller ikke et system, hvor der ikke skal være meget tunge beviser for at blive dømt for noget.

Venlig hilsen Bent

Sponsoreret indhold