I lovens navn

Bent Isager: Alle kan slå ihjel

11. maj 2017 Nina Sommer
Foto: Niels Hougaard
På politiskolen glædede Bent Isager sig til at komme ud og jage de syge mennesker, der dræbte og voldtog. 30 års erfaring har lært ham, at der ikke nødvendigvis er stor forskel på dem og os.
Bent Isager

Bent Isager: Alle kan slå ihjel

- Alle kan dræbe hvis bare omstændighederne er til stede. Sådan siger den tidligere chef for Rejseholdet.

Ifølge ham er det kun få gerningsmand, der bliver erklæret sindssyge, og det viser, at deres mentale helbred er lige så velfungerende som de fleste andres.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Dog peger han på, at en afgørende faktor for, om man ender med at blive drabsmand eller ej, mange gange efter hans mening skal findes helt tilbage i barndommen.

LÆS OGSÅ: Bent Isager - Man jager et bæste og fanger et menneske

Det starter ofte i barndommen

- Jeg siger ofte, at hvis man er offer som barn, er der stor risiko for, at man bliver gerningsmand som voksen. Og ofte bliver de faktisk gerningsmand til det samme, som de selv var ofre for. De har ikke fået de basale menneskelige og sociale færdigheder og deres omgang med andre mennesker senere i livet bliver mange gange styret med næverne og vold og overgreb på andre mennesker, siger han og fortsætter:

- De indgyder frygt, og deres moralske kompas er ikke indstillet på samme måde som andre menneskers, forklarer Bent Isager, der har set adskillige eksempler på de mennesker, der i første omgang opfattes som ”bæsterne”.

LÆS OGSÅ: Julie fandt sin mor myrdet

Bæsterne

De færreste, han har siddet overfor under en afhøring har været ligeglade med, hvordan de blev opfattet. Men til trods for at han adskillige gange har set ”bæsterne” forvandle sig til mennesker, er der alligevel undtagelser.

- Der er selvfølgelig nogen gerningsmænd, der ikke har evnen til at føle empati. De har de såkaldte psykopatiske træk. De angrer ikke, har ikke behov for at forklare sig og til trods for, at de har begået en bestialsk forbrydelse, kan de godt sove om natten. Det er ofte de mennesker, der ender med en lang fængselsstraf. Og de mennesker er som oftest ikke sindssyge, selvom de sagtens kan være farlige og onde. Ondskab er ikke en sygdom, men et karaktertræk.

LÆS OGSÅ: Forældre druknede datter i sodavand

Læs resten af artiklen om Bent Isagers erfaring i Ude og Hjemme, der udkommer den 10. maj 2017.

Du kan købe Bent Isagers bog "Man jager et bæst og fanger et menneske" i udvalgte butikker for 49 kroner.

Sponsoreret indhold