I lovens navn

Borgere raser mod fængselsvæsnet: Løsladt morder kvalte niårig dreng

4. januar 2022 Af Bent Isager-Nielsen. Foto: Ritzau Scanpix
En 54-årig spanier myrdede en kvindelig ejendomsmægler – og blev løsladt efter 22 års fængsel. Hvorefter han straks dræbte en niårig dreng. Ude og Hjemmes krimiekspert, Bent Isager-Nielsen, skriver om sagen.

Du har før skrevet om, at de fleste mordere ikke begår nyt drab, når de løslades fra fængslet.
Nu har jeg hørt om en spansk sag, hvor en løsladt farlig morder igen begår et grusomt drab. Er der ikke altid en stor risiko ved at løslade mordere?

Venlig hilsen GH

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hej GH

Spørgsmålet om straf og straffenes længde fylder meget her i brevkassen, og det kan jeg godt forstå.

Der er mange følelser og dilemmaer involveret.

Den spanske sag, som du nævner, tog sin begyndelse i november, da en mand, der tidligere er straffet for mord og vold, bortførte en niårig dreng og kvalte ham til døde.

Drabet skete i et forstadskvarter til provinsen La Riojas hovedby, Logroño.
I det ene øjeblik legede drengen Alex på en legeplads, og i det næste øjeblik lå han døende på en trappeafsats.

Sagen har rystet hele landet, og byens borgere og borgmesteren holdt et minuts stilhed i respekt for den myrdede dreng – som det ses på billedet ovenover.

Overfuset af folkemængde

Alex’ kammerater opdagede hurtigt, at den niårige dreng var forsvundet sammen med en mistænkelig mand, der tidligere havde forsøgt at komme i kontakt med dem.

De alarmerede forældrene, der befandt sig i nærheden.
Men da de sammen med andre lokale stormede ind i opgangen, hvor den mystiske mand boede på tredje sal, var det allerede for sent.
Alex blev fundet i armene på manden uden for hans lejlighed.

Manden, den 54-årige Francisco Javier Almeida, havde kvalt Alex til døde.

Da politiet kort efter anholdt manden og førte ham væk, blev de overfuset af en folkemængde, som anklagede betjentene for at have ignoreret deres tidligere anmeldelser af mandens forsøg på at lokke kvarterets børn op i sin lejlighed under påskud af, at han ville vise dem sine fugle.

Raseriet blev ikke mindre, efter at Almeidas forhistorie kom frem.

Styret af et instinkt

Allerede som helt ung lokkede han nemlig en 13-årig pige med sig hjem.
Han udførte grov vold og seksuelle overgreb mod hende. Det fik han syv års fængsel for.

Kort efter at være kommet ud af fængslet dræbte han en kvindelig ejendomsmægler, som han mødtes med under påskud af at ville købe en lejlighed.

I retten sagde han:– Et instinkt, noget større, som jeg ikke kan kontrollere, tog magten fra mig!

Mentalundersøgelsen af ham sagde, at han var fuldt tilregnelig og altså ikke sindssyg, men at han var farlig. Han fik 30 års fængsel for drabet på ejendomsmægleren, men blev for nylig løsladt, efter 22 år.

Opførte sig eksemplarisk

Noget af det, mange spaniere er rasende over, er, at han gennem de 22 år var på udgang 39 gange, uden at befolkningen var advaret mod ham.

Der er desuden også kritik af den spanske kriminalforsorg, altså fængselsvæsnet, for ikke at have advaret politiet eller kommunen, da man valgte at løslade Almeida, men kriminalforsorgen har tilsyneladende lovgivningen på sin side.

Han havde opført sig godt under sin lange afsoning, hans mange udgange havde ikke givet problemer, og kriminalforsorgen havde gennemført ikke mindre end 16 interviews med ham inden løsladelsen.

Alt tydede på, at han var blevet et bedre menneske med årene. Og alt tydede også på, at hans ungdoms impulsivitet var blevet erstattet med modenhed og eftertanke. Personalet i fængslet, hvor han afsonede, beskrev ham som en helt igennem eksemplarisk fange.

Debatten raser

Almeida er nu fængslet og afventer sin dom for drabet på Alex og kommer nok aldrig nogen sinde ud igen.
Men debatten raser i Spanien med beskyldninger mod retssystemet.

Spørgsmålet – om en morder af Almeidas kaliber overhovedet bør løslades – fylder allermest.

Kun sjældent begår en person her i landet et nyt drab efter løsladelse fra en drabsdom, så man kan altså ikke sige sådan generelt, at der altid er en stor risiko ved at løslade drabsdømte, og de fleste drabsmænd kommer på fri fod igen på et eller andet tidspunkt.

Men der er også i Danmark set eksempler på, at en person, der er dømt for drab, slår ihjel igen efter afsoning af dommen.
Sker det, kan der blive tale om, at gerningsmanden idømmes livsvarigt fængsel for det nye drab. Straffen for et drab i Danmark er i øvrigt som udgangspunkt 12 års fængsel, medmindre der er tale om skærpende omstændigheder. Så kan straffen stige.

Venlig hilsen Bent

Lyt til krimipodcasten "På sporet", hvor tidligere drabschef Bent Isager-Nielsen går i dybden med seriemordere, kvindedrab, uopklarede mord og meget mere.

For at kunne vise dig dette indhold, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold