I lovens navn

Danske Dagmar slog små børn ihjel

26. maj 2020 af Bent Isager-Nielsen Foto: Ritzau Scanpix
Rejseholdets tidligere leder, Bent Isager-Nielsen, skriver om forskellen på lystmordere, seriemordere og massemordere. Han fortæller også om den danske seriemorder Dagmar Overby (billedet), der dræbte ni børn.

Hej Bent

Kan du ikke fortælle om forskellen på seriemordere, massemordere og lystmordere? Jeg synes, at begreberne bruges i flæng. Du må meget gerne bruge danske eksempler, hvis de findes.

Venlig hilsen AH

Hej AH

Definitionen på seriemorderen er, at han med interval i tid og mental tilstand begår tre eller flere drab eller drabsforsøg, inden han bliver stoppet.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Mange sager og undersøgelser tyder på, at seriemorderen ikke er drevet af vrede, men af spænding og af at lege kispus med ofre, samfund og politiet – ofte dog kombineret med et seksuelt motiv.

Massemorderen begår flere drab i én og samme handling. Han er i modsætning til seriemorderen typisk vred og frustreret enten på personer eller "systemet". Hos begge typer finder vi elementer af motiverne spænding, begær/sex, vrede og fanatisme – men på forskellig måde.

Lystmorderen er drevet af en helt uforklarlig drabslyst, som tilsyneladende ikke bunder i et egentligt motiv.

Serieforbrydere er kendt for mange andre typer forbrydelser end drab, for eksempel i sager om voldtægt og brandstiftelse.

Læs også: Når børn slår ihjel

En grund til, at vi ikke ser så mange seriemordere i Danmark som i andre lande, er efter min mening det faktum, at dansk politi opklarer langt de fleste drab. Det betyder, at de få drabsmænd, der efter første drab ville fortsætte med at myrde, forhindres i det.

Det skal dog tilføjes, at adskillige danske mordere har begået to drab, men altså ikke tre, for så havde de tilhørt kategorien seriemordere.

Slog ni børn ihjel

Den mest kendte danske seriemorder er Dagmar Overby, der dræbte ni børn.
Desperate og fattige mødre afleverede deres babyer født udenfor ægteskab til Overby, som mod et engangsbeløb sagde ja til at adoptere dem. Dagmark dræbte typisk børnene samme dag, hun fik dem ind.

Læs også: Ung mor dræbt af betonklods

Hun blev afsløret i 1920, og man mener, at hun dræbte langt flere end de ni, som hun blev dømt for. Hun var ikke sindssyg og blev idømt dødsstraf, hvilket var muligt dengang i Danmark. Dommen blev dog kort efter omstødt til livsvarigt fængsel. Hun døde i fængslet i 1929 som 42-årig.

Endnu ikke løsladt

En anden seriemorder på dansk grund er den iranskfødte Ashraf Shahidani.

Han blev i 1996 dømt for tre drab forskellige steder i Danmark. Han tilstod i alt fem drab og var mistænkt for flere, men blev altså kun dømt for tre. Som jeg før har skrevet, er en tilståelse ikke nok for at blive dømt. Der skal mere til. Heller ikke Shahidani var sindssyg, men vurderet som meget farlig og egnet til straf. Han blev idømt forvaring på ubestemt tid og er endnu ikke løsladt.

Venlig hilsen Bent

Sponsoreret indhold