I lovens navn

Dræbte kone – og kæreste seks år senere

28. februar Af Bent Isager-Nielsen
Foto: Ritzau Scanpix
Ian Stewart (til højre) fremstod som en tilforladelig mand. Men bag facaden viste han sig at være en kynisk morder. Først slog han sin kone ihjel – og seks år senere tog han livet af sin kæreste, forfatteren Helen Bailey (til venstre).
Morderen Ian Stewart og offeret Helen Bailey

Hej Bent

Jeg hørte dig engang til et foredrag sige, at det er sjældent, at en morder begår flere drab. Jeg synes dog, at man læser om det jævnligt, både i Danmark og i udlandet. Kan du fortælle noget om det?

- Venlig hilsen BB

Hej BB

Det er relativt sjældent, at en drabsmand slår ihjel flere gange, bortset selvfølgelig fra serie- og lystmordere, som heldigvis er yderst sjældne i Danmark. Det skrev jeg om i Ude og Hjemme nr. 20 i 2020. Alligevel sker det dog af og til, både her i landet og i udlandet.

Jeg er for nylig blevet gjort opmærksom på en engelsk sag, der ikke er helt ny, men alligevel interessant.

I 2016 blev den da 61-årige Ian Stewart anholdt og sigtet for at have dræbt sin samleverske, den meget succesrige forfatter Helen Bailey.

Efterforskningen afslørede, at motivet til drabet var forfatterens mange penge, som han stod til at arve. Ikke mindre end fire millioner pund (cirka 34 millioner danske kroner). Den kendte forfatter blev meldt savnet den 11. april 2016.

Ian Stewart påstod, at hun havde efterladt en seddel i hjemmet i Royston, hvor der stod, at hun ville tilbringe nogle dag hos familiemedlemmer. Men hun var som sunket i jorden, og hendes bror og mor undrede sig meget.

Politiet efterforskede sagen, og den 11. juli 2016 anholdt man Ian Stewart – mistænkt for at have dræbt sin kæreste. Og ganske rigtigt. Teknikere fandt Helen Baileys jordiske rester i en septiktank i haven, hvor også hendes elskede gravhund Boris var blevet smidt ned.

Ikke død af anfald

I forbindelse med efterforskningen blev politiet opmærksom på, at Stewarts tidligere hustru, Diane Stewart, døde i 2010 efter et epilepsianfald. Det var i hvert fald det, man troede og lagde til grund dengang.

Man fandt imidlertid i forbindelse med Bailey-sagen ud af, at Diane i virkeligheden var blevet myrdet af Ian. Umiddelbart efter hendes død, donerede han dele af hendes krop  til forskning, og nu seks år senere blev hendes hjerne undersøgt – denne gang af en retsmediciner.

Resultatet viste, at Diane Stewart døde på grund af manglende ilttilførsel til hjernen i en periode på mellem 35 minutter og en time – og altså ikke af et epileptisk anfald.

Pose over hovedet

Ian Stewart blev i 2017 ved en engelsk domstol idømt livsvarigt fængsel for de to drab, der altså var foregået med seks års mellemrum.

Han blev dømt for at have myrdet Diane ved enten at tage kvælergreb på hende eller mere sandsynligt at have trukket en plastikpose over hendes hoved, så hun ikke kunne få luft. Drabet på Helen Bailey foregik ved, at han bedøvede og kvalte hende.

Iscenesættelse af drab

Denne tragedie minder om den danske sag med Frank Hammeleff, som jeg skrev om i Ude og Hjemme nr. 44 sidste år. Også her blev man først i forbindelse med efterforskningen af drabet på Hammeleffs anden hustru opmærksom på, at han flere år før også havde myrdet sin første kone.

Han havde iscenesat begge drab som selvmord. Hverken Hammeleff eller Stewart var blevet afsløret som mordere, hvis de ikke havde begået drab nummer to.

Bliver løsladt og myrder igen

Det sker, at en gerningsmand bliver dømt for drab, afsoner straffen og bliver løsladt, hvorefter han begår endnu et drab.

Det var tilfældet i en meget omtalt sag fra 2021 i Malling i Østjylland, hvor den 52-årige Flemming Mogensen dræbte og parterede sin 43-årige ekskone Freyja Egilsdottir Mogensen.

Trods sine forsøg på at slippe af sted med drabet blev han afsløret og senere i 2021 idømt livsvarigt fængsel.

Grunden til livstidsdommen var, at han tidligere havde slået en kvinde ihjel, afsonet straffen og været på fri fod i flere år.

Kvalt i el-kabel

“Normalstraffen” for et drab er 12 års fængsel, men Højesteret lagde i 2017 fast, at straffen er livsvarigt fængsel, hvis man efter afsoning af straffen for et drab begår drab igen.

Det fremgår af dommen mod den dengang 48-årige Christian Andersen, der blev dømt for at have myrdet sin veninde Hanne Pedersen året før, da han kørte ud til hendes landejendom ved Videbæk i Vestjylland, hvor han kvalte hende i et elkabel og bagefter satte ild på ejendommen for at camouflere sin forbrydelse.

Også han havde tidligere slået ihjel.

Han dræbte nemlig i 1996 sin daværende kæreste Liselotte Kaimer Nielsen i Odder. Det fik han 12 års fængsel for og blev løsladt i 2004, men fik altså livsvarigt fængsel efter drab nummer to i 2016.

Se mere

Sagen om Christian Andersen og de to drab, han begik, er i øvrigt omdrejningspunktet i episode 3 i 1. sæson af programserien “Når mænd slår kvinder ihjel” på DR fra 2019, hvor jeg sammen med andre fagfolk gennemgår en række kvindedrab. Serien kan stadig ses på DR TV.

- Med venlig hilsen Bent

Bens Isager-Nielsen

Ethvert land har mindst én forbrydelse, som har rystet nationen, og som indbyggerne aldrig flemmer. Podcast-serien ”Nationens mareridt# går helt tæt på de sager, der stadig hjemsøger et land. Lyt med i din foretrukne podcast-app. 

 

Sponsoreret indhold