I lovens navn

Fire-årig pige blev bortført fra telt: Fundet efter 18 dage

28. december 2021 Af Bent Isager-Nielsen. Foto: Ritzau Scanpix
Den fire-årige australske pige, Cleo, var på campingtur med sin familie, da hun blev bortført fra deres telt. Ude og Hjemmes krimiekspert Bent Isager-Nielsen fortæller om den skræmmende sag.

Jeg har læst om en lille australsk pige, der forsvandt og først blev fundet efter flere uger. Hun var blevet bortført.
Det minder lidt Maddie-sagen fra Portugal, hvor pigen dog aldrig er dukket op.
Kender vi sager af denne slags herhjemme?

Venlig hilsen KL

Hej KL

Den australske sag, du henviser til, drejer sig om den fireårige pige Cleo Smith, der 16. oktober pludselig forsvandt fra en campingplads i Australien.
Cleo og hendes familie lå i telt, og da Cleos forældre vågnede om morgenen, opdagede de, at familiens telt var lynet op, og at deres datter Cleo var væk.

Hendes forsvinden udløste selvfølgelig en stor politiefterforskning og mediebevågenhed verden over, hvor millioner af mennesker fulgte med i den lille piges skæbne.

3. november, altså 18 dage efter bortførslen, meddelte Western Australia Police, at de havde fundet Cleo i live og anholdt en 36-årig mand, som de sigtede for at have bortført hende.

Han har været varetægtsfængslet siden anholdelsen. Fundet af Cleo og anholdelsen af manden skete i mandens hus, som efter det oplyste ikke ligger så langt fra campingpladsen, hvorfra Cleo blev bortført.

Politiet har meldt ud, at pigen blev fundet “i live og ved godt helbred”, ligesom man har oplyst, at den anholdte var kendt af politiet i forvejen.

Derudover har man mig bekendt ikke oplyst detaljer om mandens motiv, eller hvad Cleo har været udsat for.
Pigens mor var – som det fremgår af billedet øverst – selvfølgelig lykkelig, da hun endelig blev genforenet med sin datter.

Forsvandt sporløst

Du har helt ret i, at sagen på mange måder kan minde om Maddie-sagen – altså sagen om skotske Madeleine McCann, der som treårig forsvandt 3. maj 2007 fra den bolig, hun og hendes familie boede i, da de ferierede i Praia da Luz i det sydlige Portugal.

Maddie forsvandt sporløst fra ferieboligen og er aldrig dukket op.Sagen har som bekendt været massivt omtalt gennem alle årene, og der har været mange teorier om hendes forsvinden og bortførelse.

Hendes forældre har undervejs været mistænkt for at stå bag, og lige nu sidder en tysk statsborger faktisk fængslet i Tyskland, mistænkt af tysk politi for at have bortført og dræbt Maddie. Manden er også sigtet for flere andre grove forbrydelser. Men opklaret er Maddie-mysteriet på ingen måde endnu.

Har ikke fjender

Når et lille barn forsvinder eller bliver fundet dræbt, kan man som regel se bort fra en lang række af de “normale” motiver til en forbrydelse, primært fordi et lille barn jo ikke har fjender i almindelig forstand.

Der kan være tale om, at forældrene står bag på en eller anden måde, eller at barnet er bortført af en pædofil person.

Der kan også være tale om, at barnet er taget af en psykisk syg person, mest sandsynligt en kvinde, der ønsker sig et barn, og som ikke selv kan få et og derfor “stjæler” et barn.

I de tilfælde, hvor forældrene er involveret, kan det dreje sig om en samkvemssag, men der er også eksempler på, at barnet dør på grund af den ene forælders eller begge forældres vold, hvorefter forældrene forsøger at dække over forbrydelsen ved at iscenesætte sagen som en bortførelse.

Basse forsvandt

I Danmark har vi heldigvis ikke haft mange episoder med små børn, der forsvinder sporløst eller bliver offer for en forbrydelse.

Jeg har før skrevet om min første barnedrabssag, sagen om den seksårige Joachim, der forsvandt ved højlys dag i Randers i 1986, og som senere blev fundet myrdet.

Gerningsmanden blev idømt livsvarigt fængsel for drabet og en række overgreb på børn og unge piger. I 1965 forsvandt hele to spædbørn her i landet.

Lille københavnske Tina blev heldigvis fundet igen efter at have været bortført. Her var gerningsmanden en kvinde, der brændende ønskede sig et barn. Den anden sag om den lille dreng Basse, der forsvandt fra Odense, er aldrig blevet opklaret. Basse, der i dag ville være en voksen mand i 50’erne, er aldrig blevet fundet.

Det sker faktisk også af og til, at den ene af forældrene bortfører et barn i forbindelse med en skilsmisse og en betændt samværssag.
Jeg har selv haft en spektakulær barnebortførelsessag med internationale vinkler engang, og den vil jeg skrive om ved en senere lejlighed.

Venlig hilsen Bent

Treårige Madeleine McCann blev bortført i det sydlige Portugal i 2007. Den gådefulde sag er endnu ikke blevet opklaret.
For at kunne vise dig dette indhold, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold