I lovens navn

Måske slog han også Hanne ihjel

9. maj Af Bent Isager-Nielsen
Foto: Scanpix
Dansk-italienske Francesco Gullino mistænkes for at stå bag et udspekuleret paraplymord i London – og måske dræbte han også danske Hanne With, 23.
Afdøde Hanne With

Hej Bent

Du skrev for et par år siden her i bladet om drabet på den 23-årige prostituerede Hanne With i København, hvor en jysk mand åbenbart var mistænkt.

Jeg har lige set en udsendelse på DR om det såkaldte “paraplymord” i London i 1978.

Det fremgår af udsendelsen, at en dansk statsborger af italiensk oprindelse kan mistænkes både for London-drabet og drabet på Hanne With.

Kan du fortælle mere om det?

- Venlig hilsen DT

Hej DT

Jeg har set DR-dokumentaren “Paraplymordet – historien om agent Piccadilly”.

En dybt interessant og fascinerende historie i tre afsnit om dansk-italieneren Francesco Gullino, der ifølge dokumentaren har opereret her i landet i flere år som spion og agent for Bulgariens efterretningstjeneste.

Det fremgår også af dokumentaren, at Gullino i 1993 blev afhørt på Københavns politigård af dansk og engelsk politi.

Det var under denne afhøring, at han blev sigtet for spionage og landsforræderi, men han blev også afhørt om – og var mistænkt for – det såkaldte paraplymordi London i 1978, hvor eksil-bulgareren Georgi Markov blev slået ihjel med en lille kugle, fyldt med giften ricin, der blev skudt ind i ham med en specialbygget paraply.

Myrdet i lejlighed

Jeg har hørt om paraplymordet, men havde før tv-udsendelsen aldrig hørt om Gullino og ved derfor intet om, hvorvidt han er gerningsmand til det, han var været mistænkt for.

Det var nyt for mig, at han også var inde i billedet i sagen om drabet på Hanne With (billedet øverst).

Jeg skrev i Ude og Hjemme nr. 15 i 2020 om det uopklarede drab på hende. Jeg kender kun denne sag fra medierne, hvor det har været omtalt, at det var politiets teori, at en jysktalende mand kunne mistænkes. Gerningsmanden samlede Hanne op på Halmtorvet nytårsaften 1989 og kørte med hende i en taxa til hendes lejlighed på Nørrebro, hvor hun blev fundet brutalt myrdet dagen efter.

Alibi for nytårsaften

Det interessante i DR-dokumentaren i forhold til Hanne With-sagen er, at Gullino kendte Hanne, blandt fordi de delte interesse for heste og ridning. Samtidig havde Gullino kontakt til prostituerede, og derfor interesserede politiet sig for ham.

Men Gullino havde tilsyneladende et alibi for nytårsaften 1989, som han fejrede sammen med en dansk ven på dennes bopæl. Denne ven medvirker i udsendelsen.

I udsendelsen bekræfter Københavns Politi, at vennen blev afhørt, og at han i afhøringen bekræfter, at Gullino holdt nytårsaften hos ham og dermed altså ikke kunne have dræbt Hanne With.

Det er meget overraskende, at afhøringen af vennen efter det oplyste er foregået telefonisk. Og vi taler altså om en afhøring, der fandt sted i 1990.

Ansigt til ansigt

På det tidspunkt burde alle drabsafdelinger og alle drabsefterforskere i Danmark have forstået det, som vi i Rejseholdet altid gjorde gældende – nemlig at man aldrig må foretage telefoniske afhøringer i drabssager omkring mistænkte og deres alibi.

Sådanne afhøringer skal foregå ansigt til ansigt, for kun på den måde kan man som efterforsker og afhører blive opmærksom på eventuelle usandheder, misforståelser og andre omstændigheder, som let kan glippe i en telefonsamtale.

I DR-dokumentaren siger vennen, at han aldrig har sagt til politiet, at Gullino har fejret nytårsaften sammen med ham, og at han slet ikke er afhørt af politiet. Københavns Politi henholder sig til en 33 år gammel telefonisk afhøring, hvor det altså fremgår, at vennen er afhørt og har givet Gullino et alibi.

Skabt usikkerhed

Sådan noget bringer unødig usikkerhed om politiets afhøringer, og i denne sag har vennen åbenbart heller ikke gennemlæst og underskrevet sin forklaring. Det har alle afhørte ret til i forbindelse med en politiafhøring.

Om vennen er afhørt eller ej, ved jeg selvfølgelig ikke, men der er skabt usikkerhed om det alibi, Gullino havde på drabsnatten. Og om Gullino eller den jysktalende mand eller en helt tredje person har slået Hanne With ihjel, ved jeg i sagens natur heller ikke.

“Paraplymordet – historien om agent Piccadilly” kan ses på DRTV. En spændende og veldisponeret dokumentar, som er lavet af journalisten Ulrik Skotte.

Francesco Gullino døde i øvrigt i Østrig i 2021 af naturlige årsager i en alder af 75 år uden nogensinde at tilstå noget af alt det, han var mistænkt for, og uden at være blevet dømt for det.

- Venlig hilsen Bent

Bens Isager-Nielsen

På sporet

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Kom med bag om de største kriminelle dramaer i podcasten På sporet, hvor den tidligere drabschef og chef for Rejseholdet Bent Isager-Nielsen leverer skarpe analyser.

For at kunne vise dig dette indhold, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold