I lovens navn

Rimeligt selvforsvar eller ej: Ekspedient dræbte røver

20. september 2022 Af Bent Isager-Nielsen Foto: Politiet
I juli i år forsvarede en ekspedient i New York sig mod en røver. Han stak en kniv i røveren, der senere døde af kvæstelserne. Var det rimeligt at forsvare sig med så hårdhændede midler? Ude og Hjemmes krimiekspert, Bent Isager-Nielsen, skriver om sagen, der har sat sindene i kog i USA.
Den 61-årige ekspedient Jose Alba

Jeg har flere gange skrevet om forskellene på dansk og amerikansk politi og retsvæsen – i Ude og Hjemme nr. 30 i år berørte jeg især kriminaliteten i New York.

Tidligere i år, i Ude og Hjemme nr. 2, fortalte jeg på baggrund af en meget spektakulær amerikansk sag om, hvor langt man må gå i henholdsvis Danmark og USA i forbindelse med at forsvare sig selv, når man bliver angrebet – altså udøver “nødværge”. Generelt er det sådan, at man kan gå langt videre i USA end i Danmark i forhold til det spørgsmål.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Jeg har fulgt med i en sag, der i New York har fået sindene i kog, og som udstiller de store udfordringer, der er i et system som det amerikanske, hvor politisk styring af retsvæsenet fylder meget.

Sagen drejer sig om den 61-årige ekspedient Jose Alba, der kom i fængsel for at forsvare sig selv, efter at han blev overfaldet og røvet i den kiosk på Manhattan, hvor han arbejdede.

En overvågningsvideo fra den pågældende dag, som er blevet offentliggjort, viser med al tydelighed, hvad der skete. På billedet her øverst ses ekspedienten med kniven, som han forsvarede sig med.

Greb en kniv

Det begyndte banalt den 1. juli, hvor han bortviste en kvinde fra kiosken, fordi hun ikke kunne eller ville betale for en pose chips.

Kvinden vendte kort efter tilbage med sin kæreste, en 35-årig vanekriminel med flere domme for vold og røveri i bagagen. Han var netop blevet prøveløsladt efter et overfald på en politibetjent. Kæresten gik om bag disken, truede kioskejeren og skubbede ham omkuld.

Ekspedienten greb i desperation en kniv og stak sin overfaldsmand tre gange med det resultat, at han faldt om og senere døde af sine kvæstelser.

Hans veninde, kvinden med chipsene, stak under tumulten i kiosken ekspedienten i armen med en kniv. Fra at være en “almindelig” kriminalhistorie udviklede sagen sig herefter både mediemæssigt og politisk.

I kølvandet af politidrabet på George Floyd i Minneapolis samt bevægelsen #defundthepolice og andre bevægelser i USA er der opstået den situation, at anklagemyndigheden i mange amerikanske storbyer har haft som et erklæret mål at fængsle så få som muligt, at tage hensyn til minoriteter og i høj grad at afkriminalisere småforbrydelser.

I denne sag udviklede det sig helt grotesk.

Den relativt nye distriktsanklager i New York besluttede nemlig, at ekspedienten skulle tiltales for drab, og han blev derefter varetægtsfængslet, endda i det berygtede fængsel Rikers Island. Der rejste sig et ramaskrig i befolkningen, og en ny bevægelse så dagens lys, #freejosealba.

Udfordret af virkeligheden

Selv New Yorks nye borgmester, Eric Adams, der er tidligere politibetjent, gik ud med en hyldest af ekspedienten, og han opfordrede anklagemyndigheden til at droppe sagen.

Det gør ikke forløbet mindre speget, at distriktsanklageren tilsyneladende i forvejen er meget upopulær i New Yorks politikorps.

I det hele taget er det som om, at mange af de politisk udnævnte distriktsanklageres fokus i større og større grad bliver udfordret af virkeligheden. Kioskejerens skæbne blev af almindelige mennesker vurderet som helt urimelig, ikke mindst efter at videooptagelsen af begivenhederne i kiosken blev offentliggjort.

Stor betydning

Og her mente de fleste, at man så en ældre mand, der helt berettiget forsvarede sig mod en langt yngre, større og stærkere overfaldsmand. At overfaldsmanden døde af sine kvæstelser burde efter de flestes mening ikke medføre tiltale og fængsling af offeret for overfaldet.

Stormvejret i medierne førte til, at distriktsanklageren måtte droppe sagen mod Jose Alba, som nu er løsladt igen.

Men der er ingen tvivl om, at sagen får stor betydning for det kommende midtvejsvalg i USA. Her vil flere tusinder af sheriffer og distriktsanklagere være på valg.

Lignende dansk sag

En hændelse i Danmark, der på en række områder minder en del om sagen fra New York, handler om et røveri, der skete i en kiosk i Korsør i 2018.

En kioskejer forsvarede sig med særdeles stærke midler mod en knivbevæbnet røver. Ejeren endte med at gå fri for straf, fordi hans brug af vold blev betragtet som lovligt nødværge, altså lovligt selvforsvar.

Sagen fra Korsør var i øvrigt med i programserien “Når forbrydelse ryster os” på DR i 2019. I afsnittet “Selvtægt eller nødværge” gennemgik jeg og andre fagfolk blandt andet denne sag.

Du kan i afsnittet se en videooptagelse af de meget voldsomme begivenheder i kiosken.

Hele programserien “Når forbrydelse ryster os” kører stadig på DRTV.

Venlig hilsen Bent

Sponsoreret indhold