I lovens navn

Spørgsmål til Bent Isager-Nielsen: Burde alle bære et våben?

21. januar 2020 af Bent Isager-Nielsen Foto: Panthermedia
En læser spørger Bent Isager-Nielsen, Rejseholdets tidligere leder, om det ikke ville være fornuftigt, hvis flere danskere altid havde et våben på sig, for eksempel peberspray.

I Danmark har vi ikke tradition for at bære våben. Ville det ikke være en god idé, hvis langt flere danskere havde et våben på sig, for eksempel peberspray? Hvorfor gør man det ikke lovligt?

Venlig hilsen TR

Kære TR!

Politibetjente har i mange år haft peberspray som en del af deres standardbevæbning.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Men den tidligere regering vedtog, at det per 1. januar 2019 skulle være lovligt for almindelige mennesker at bruge peberspray til at forsvare sig med i eget hjem.

Pebersprayen skal opbevares forsvarligt og "utilgængeligt for uvedkommende".

Og man må ikke tage den med ud i det offentlige rum – for eksempel have den liggende klar i tasken, når man går en tur i parken eller fester på diskoteket.

Læs også: Gider politiet at opklare indbrud?

Frygten for hjemmerøverier havde stor betydning for, at loven blev indført. Jeg har dog ikke hørt om sager i den forløbne tid, hvor peberspray er blevet brugt efter hensigten, altså som forsvar mod angreb i eget hjem. Tværtimod har der været mange sager, hvor peberspray er blevet brugt ulovligt. Og mange gange er pebersprayen ikke blevet anvendt som forsvar, men som angrebsvåben.

Kun til selvforsvar

Efter lovliggørelsen er der set langt flere sager om peberspray i det offentlige rum. Sprayen må som nævnt for almindelige mennesker kun bruges som selvforsvar i hjemmet.

Det bliver takseret som vold, hvis peberspray bruges i andre tilfælde. Man må for eksempel ikke sprøjte det på en tyv som hævn eller straf.

Læs også: Hvorfor blev Malthe anklaget for pædofili?

Eksemplet med peberspray viser efter min mening meget godt, hvad der sker, når folk bevæbner sig, og hvorfor det er godt at have en stram våbenlovgivning. Løsner man op for, at det skal være lovligt at bære våben, fører det tit til kriminalitet, selv om argumenterne og hensigterne for at lempe er reelle – nemlig at man skal have mulighed for at forsvare sig. Det er bare sjældent det, der sker.

Til syvende og sidst er det et politisk spørgsmål, i hvilket omfang våben skal være tilladt – både i og uden for hjemmet.

Venlig hilsen Bent

Sponsoreret indhold