I lovens navn

Spørgsmål til Bent Isager-Nielsen: Hjælper forbud mod bander?

10. marts 2020 af Bent Isager-Nielsen Foto: Panthermedia
I denne uge spørger en læser Rejseholdets tidligere leder, Bent Isager-Nielsen, om det hjælper mod bandekriminalitet, at man forbyder disse foreninger.

Hej Bent

Nu er det lykkedes at få banden Loyal to Familia (LTF) forbudt ved en dom i Københavns Byret. Det er første gang i grundlovens historie, at den bruges til at forbyde en forening. Hjælper den slags forbud efter din mening mod bandekriminalitet, og tror du, at man på baggrund af denne dom vil prøve at forbyde andre bander?

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Venlig hilsen T

Hej T

Dommen er vigtig, men ikke endelig. Forsvarsadvokaten for LTF ankede den på stedet til landsretten. Men dommen er både historisk og principiel, og den kan faktisk også efter min mening blive et effektivt våben mod andre kriminelle grupperinger. Det er første gang, at en dansk domstol har forbudt en forening ud fra grundloven, der fastslår, at borgerne har foreningsfrihed, medmindre det drejer sig om en forening, der virker ved vold.

Læs også: De syv dødssynder ligger til grund for mange mord

Ifølge dommen er det bevist, at LTF kan kaldes en forening, fordi dens medlemmer har fælles mål og interne regler. Retten lagde vægt på, at politiet ved ransagninger har fundet materiale, der viser, at banden er organiseret med ledelse, undergrupper og struktur.

Skød fængselsbetjent i benene

Samtidig vurderes det, at kriminalitet er hele omdrejningspunktet for LTF.

I dommen er en lang række eksempler på det.

Læs også: Derfor kan diplomats kone flygte fra et trafikdrab

Én af de domme, som byretten henviser til, drejer sig om en sag, hvor medlemmer af LTF blev dømt for planlægningen og udførelsen, da en fængselsbetjent blev skudt i begge ben foran indgangen til Nyborg Statsfængsel. Flere vidner fortalte, at LTF-medlemmer inden da havde sagt, at de var meget utilfredse med forholdene i fængslet.

Får ødelagt deres liv

Jeg tror på, at et forbud af denne slags kan hjælpe til at bekæmpe både rockergrupper og bander. Det giver nemlig politiet mulighed for at skride ind over for gruppernes adfærd og synlighed. I forvejen bekæmper politiet jo bandernes kriminalitet med hård hånd. Og netop den voldsomme kriminalitet har indgået i rettens vurdering. Mange medlemmer af både rockergrupper og bander sidder i fængsel for blandt andet drab, vold, afpresning, røverier – og fordi de har brugt skydevåben. Hård kriminalitet er med til at gøre vores samfund mere råt. Det rammer ofte helt almindelige mennesker og forretningsdrivende – og også unge mennesker, der i form af narkomisbrug, dummebøder og trusler får ødelagt deres liv.

Venlig hilsen Bent

Sponsoreret indhold