I lovens navn

Spørgsmål til Bent Isager-Nielsen: På tide at gøre hash lovligt?

17. december 2019 af Bent Isager-Nielsen Foto: Panthermedia
En læser spørger Rejseholdets tidligere chef, Bent Isager-Nielsen, om det ikke vil være fornuftigt at gøre hash lovligt herhjemme. Så kan politiet bruge kræfter på andre former for kriminalitet.

Er tiden ikke til at legalisere hash herhjemme?
Nu har man i mange år brugt store summer og ressourcer på at bekæmpe handlen med hash – nærmest forgæves. Var det ikke bedre for staten at overtage hashhandlen, så det ikke er de kriminelle, der tjener pengene? Vi får måske også et fredeligere samfund ved at fjerne hashmarkedet fra de kriminelle, ligesom vi sikrer, at produkterne har en ordentlig kvalitet?
Venlig hilsen T

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hej T!
Dit spørgsmål rejser gode og principielle spørgsmål. Forslaget om at legalisere hash dukker jævnligt op i debatten, både i forhold til politiets ressourcer, og også fordi mange mennesker jo rent faktisk bruger hash på den ene eller anden måde og derved gør noget kriminelt.
Mange tror fejlagtigt, at hash er lovligt til privat brug, og at det kun er handel med hash, der er kriminelt. Men det er ikke rigtigt.

Enhver kontakt med hash er ulovlig, altså både at besidde, ryge, købe, sælge, opbevare, handle osv. Tages man en enkelt gang af politiet med en smule hash til eget forbrug, er det en overtrædelse af lov om euforiserende stoffer, og man bliver straffet med en bøde.
Hvis der er tale om den grove, organiserede handel med hash, er det en overtrædelse af straffelovens § 191, og så taler vi om mange års fængsel til bagmændene

Læs også: Hvorfor blev Malthe anklaget for pædofili?

Signalværdi er vigtig

Indsatsen mod hashhandel sker derfor på flere niveauer.
Man taler for tiden meget om signalværdien i forskellige lovgivninger, bl.a. at gøre psykisk vold strafbart eller at indføre en lov om samtykke til sex for at hindre sager om seksuelle overgreb og voldtægt. Og netop signalværdien er efter min mening også på tale, når vi taler om hash.

Giv et abonnement på Ude og Hjemme i julegave

Tankegangen bag, at når noget er ulovligt, får det netop mange til lade være med det. Derfor er alt omkring hash ulovligt.
Jeg kender og forstår godt argumenterne for at afkriminalisere det, men er ikke overbevist om det kloge i det. De kriminelle holder ikke op med at være kriminelle, bare fordi man fjerner deres mulighed for at handle med hash. De vælger blot et andet kriminalitetsområde.
Og det at mange mennesker rent faktisk ryger hash er i sig selv ikke et argument for at afkriminalisere området. Mange mennesker overtræder også hastighedsbegrænsningerne i trafikken. Det får os jo ikke til at ophæve dem.
Selv om man i dag kan få fat i hash, hvis man ønsker det, vil det jo være langt mere tilgængeligt, hvis det kunne købes frit.

Venlig hilsen Bent

Sponsoreret indhold