I lovens navn

Spørgsmål til efterforskeren: Hvorfor forebygger politiet ikke flere sager?

25. februar 2020 af Bent Isager-Nielsen Foto: Panthermedia
En læser skriver til Rejseholdets tidligere leder, Bent Isager-Nielsen, at hun tit hører, at politiet "kendte gerningsmanden i forvejen". Burde politiet så ikke have forhindret den nye forbrydelse?

Hej Bent! Man hører ofte om terror og anden alvorlig kriminalitet både herhjemme og i udlandet, hvor det fremgår, at politiet kendte gerningsmanden i forvejen.
Burde politiet så ikke have været i stand til at forhindre den nye forbrydelse?
Venlig hilsen GH

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hej GH!
Et rigtig godt og tankevækkende spørgsmål. Og hvor mærkeligt det end kan lyde, er det efter min mening faktisk et tegn på et dygtigt politi, når det viser sig, at man kendte den pågældende i forvejen. Men selv om man kender folk, er det næsten aldrig muligt at overvåge personer 24 timer i døgnet, og så er der altid en risiko for, at der sker noget.
Mange af dem, der begår drab og vold – eller som er kendt for fanatisme – har ofte været i myndighedernes søgelys tidligere.
Nogle af dem er endda tidligere dømt for samme slags kriminalitet. Andre gange har de været inde til såkaldte bekymringssamtaler eller er blevet overvåget på grund af mistanke om det ene eller andet – uden at de er blevet anholdt for noget.
Men personerne er jo på den måde blevet kendt af politiet eller PET (Politiets Efterretningstjeneste).
Og dette kendskab kommer frem i offentligheden og medierne, når en meget alvorlig forbrydelse rydder forsiderne og ryster os.
Læs også: Min søn bliver slået af en anden dreng

Forkert konklusion

Resultatet er, at almindelige mennesker kan tænke, at den aktuelle forbrydelse derfor ikke burde kunne finde sted og kunne være forhindret.
Sådan kan man bare ikke konkludere, selv om der kan være eksempler på, at myndighederne har sovet i timen. I virkeligheden ville det være langt værre, hvis politiet igen og igen måtte konstatere, at man ikke kendte til en gerningsmand i forvejen.
Det ville nemlig betyde, at politiet ikke vidste, hvad der rører sig – eller følger med i, hvem der kan tænkes at ville gøre noget ulovligt. Det er nok mere forståeligt, at en person kan slippe af sted med at begå noget alvorligt, hvis man ikke kendte til ham eller hende i forvejen.
For så er det mere acceptabelt og logisk, at man ikke kunne forhindre den nye forbrydelse.
Venlig hilsen Bent

Læs også: Kan clairvoyante opklare drabssager?

Sponsoreret indhold