I lovens navn

Troede dansk kvinde var blevet myrdet: Vi var på vildspor

6. december 2022 Af Bent Isager-Nielsen. Foto: Shutterstock.
I marts 1999 forsvandt den dengang 34-årige Ann Cathrine Mikkelsen sporløst fra sin bopæl i Svebølle ved Kalundborg. Politiet troede, at der lå en forbrydelse bag, og at en af hendes bekendte havde noget med det at gøre. Bent Isager-Nielsen, der var med til at efterforske sagen, fortæller her om et usædvanligt forløb.
kvinde med paraply i tåge

Jeg har før her i bladet skrevet om forsvundne personer. Langt de fleste af de mennesker, der forsvinder, gør det frivilligt og bliver fundet igen. De fleste i live, men enkelte døde efter selvmord eller en ulykke.

Nogle gange er der tale om drab, og i de tilfælde har gerningsmanden typisk forsøgt at kamuflere drabet som en forsvindingssag.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

En del gerningsmænd til drab skiller sig af med liget eller forsøger på det ved at grave liget ned, brænde det, sænke det ned i en sø eller i havet eller ved at partere det. Fordi de ved, at fundet af liget vil afsløre meget om dødsmåde og dødsårsag og dermed føre politiet på sporet af dem.

Det gælder for eksempel Peter Lundin-sagen, den såkaldte ubådssag med journalisten Kim Waal og sagen med præsten Thomas Gotthard.

I alle tilfælde forsøgte gerningsmændene at få det til at se ud som om, offeret var forsvundet frivilligt. Og der er mange af den slags tilfælde.

Forsvandt sporløst

Jeg har altid i min tid i politiet prøvet at huske på, at ting ikke altid er, som de ser ud, og at man derfor skal være varsom med sine antagelser og eventuelle bias – forudindtagethed – i enhver sammenhæng. Når vi taler om forsvundne personer, husker jeg tydeligt en sag, hvor jeg selv var på vildspor.

Det drejer sig om den dengang 34-årige Ann Cathrine Mikkelsen, der den 13. marts 1999 forsvandt sporløst fra sin bopæl i den lille by Svebølle ved Kalundborg, hvor hun boede alene.

Meget var mystisk ved hendes forsvinden. Hun havde samme dag tømt sin konto i banken for 70.000 kroner og skulle få dage efter arve et stort beløb fra sin far.

Politiet i Kalundborg gik selvfølgelig ind i sagen, men mente umiddelbart ikke, at der lå en kriminel handling bag Ann Catrines forsvinden.

Den advokat, der var udpeget som bobestyrer, fik blandt andet privatdetektiver til at eftersøge hende i England, hvor hun havde familie. Sagen blev også på et tidspunkt behandlet i et afsnit af programserien ”Forsvundne danskere” på DR.

Ingen livstegn

Den indledende lokale politiefterforskning kunne ikke give noget konkret bud på, hvorfor hun pludseligt skulle forsvinde.

Vi var i Rejseholdet omkring årtusindskiftet blevet mere opmærksomme på, at nogle af forsvindingssagerne i Danmark kunne være kamuflerede drab.

Efter aftale med ledelsen i Kalundborg politi gik vi i år 2000 ind i sagen fra Svebølle, hvor jeg og nogle gode medarbejdere i den efterfølgende efterforskning blandt andet fokuserede på, hvem der eventuelt kunne have et motiv til at slå hende ihjel.

Hun havde selvfølgelig været efterlyst siden sin forsvinden, også i udlandet, men hverken politiet eller bobestyreren havde fundet hende eller skaffet livstegn fra hende.

Mistænkt i søgelyset

Jeg husker tydeligt, at især én bestemt mand, en bekendt til Ann Cathrine, af flere grunde kom i vores søgelys.

Vi arbejdede med mange teorier, men efterhånden som efterforskningen skred fremad, virkede det mere og mere, i hvert fald for mig, som en realistisk mulighed, at han måske kunne have myrdet hende og skilt sig af med liget.

Jeg fik et par medarbejdere til at afhøre manden, som fastholdt, at han intet som helst kendte til hendes forsvinden.

Hvor mistænkelig han på det tidspunkt end kunne virke, alt taget i betragtning, var der ikke bevis for, at han skulle have noget med det at gøre, og den øvrige efterforskning kunne ikke underbygge teorien om drab. Det endte med, at vi måtte lade ham gå og herefter droppe sagen.

Det viste sig da også senere, at han ikke havde dræbt hende og intet som helst havde med det at gøre.

Dukkede op

I februar 2002 blev Ann Cathrine nemlig fundet af det engelske politi ved et tilfælde på et hotel uden for London i England, hvor hun boede.

Politiet bad hende kontakte myndigheder og pårørende i Danmark, men kunne derudover ikke gøre noget. Det kunne dansk politi heller ikke, og sagen blev lukket.

Det er uhensigtsmæssigt og kan både være gådefuldt, smerteligt og mystisk at forlade sit hjem og forsvinde uden at give nogen forklaring på noget som helst, hverken til myndigheder, familie eller omgangskreds. Men det er ikke altså ikke ulovligt.

Jeg ved ikke, om – og i givet fald hvor – Ann Cathrine lever i dag.

Venlig hilsen Bent

Du kan høre mere om store danske kriminal-sager og politiets efterforsknings-arbejde i podcast-serien ”På sporet med Bolther og Isager”. Find serien dér, hvor du normalt hører podcast eller lyt med herunder.

For at kunne vise dig dette indhold, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold