I lovens navn

Virkeligt drama bag dansk film: Mord eller medlidenhedsdrab

29. september 2020 af Bent Isager-Nielsen Foto: SF studios
Filmen "Vores mand i Amerika" handler om den danske ambassadør i USA under 2. verdenskrig, Henrik Kauffmann. Her fortæller den erfarne efterforsker, Bent Isager-Nielsen, om de dramatiske hændelser, der afsluttede Kaufmanns liv.

Hej Bent!
Jeg har læst om filmen ”Vores mand i Amerika”, der handler om den danske ambassadør i USA, Henrik Kauffmann, der gik imod mod den danske regering, da Danmark blev besat af tyskerne under 2. verdenskrig.

I filmen skildres det, at Kauffmanns hustru mange år senere dræbte ham med kniv og efterfølgende begik selvmord.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Ved du, hvorfor hun dræbte ham, og hvad sagen drejer sig om?
Venlig hilsen CH

Hej CH
Jeg så filmen, da den havde gallapremiere.

Jeg har hjulpet instruktøren, Christina Rosendahl, med at vurdere den del af manuskriptet, der har med ægteparrets blodige endeligt at gøre. Efter min mening er det i øvrigt en aldeles fremragende film, der sætter fokus på en vigtig og uhyre spændende begivenhed i danmarkshistorien. Hovedrollen som Kauffmann spilles af Ulrich Thomsen (se foto), og i rollen som hans kone Charlotte ses irske Denise Gough.

Jeg tror ikke, at mange i dag er klar over, hvor betydningsfuld Kauffmanns ageren dengang var for Danmarks eftermæle i verden efter krigen.

Gruopvækkende opdagelse

Dagbladet Politiken bragte den 9. august en stor artikel om de voldsomme begivenheder i 1963, da ægteparret Charlotte og Henrik Kauffmann blev fundet knivdræbte.

Jeg og retsmediciner Asser Hedegaard Thomsen har for Politiken gennemgået de gamle politirapporter og retsmedicinske undersøgelser og udtalt os til artiklen.

Læs også: Alice blev dræbt på åben gade

Ægteparret Kauffmann boede i juni 1963 på Skodsborg Badesanatorium nord for København, fordi Henrik Kauffmann var terminalt syg med prostatakræft og havde store smerter.

Om morgenen den 5. juni, da ansatte på sanatoriet kom op til ægteparret i deres værelse, gjorde de en gruopvækkende opdagelse. Henrik Kauffmann lå død i den hospitalsseng, der var opstillet i stuen.

Han var blevet dræbt med et langt snit, der gik næsten helt ned til halshvirvlen. Halsen var skåret over, og hovedpuden var dækket af blod.

Ingen tegn på kamp

I badeværelset fandt personalet Charlotte Kauffmann liggende død i badekarret, der var halvt fyldt med vand.

Hun havde skiftet til lyseblåt nattøj. Ud mellem de to øverste knapper i pyjamastrøjen lige under det venstre bryst stak en 28 centimeter lang udbenerkniv.

Hendes hals og arme var præget af mindre læsioner. Der var ingen tegn på kamp i deres værelse, og på et lille bord lå to afskedsbreve fra Charlotte Kauffmann.

Kvinder bruger ofte kniv

Det daværende Lyngby Politi blev tilkaldt og gennemførte en ret omfattende efterforskning.

Man fandt endda frem til den isenkræmmerbutik i det indre København, hvor Charlotte ti dage forinden havde købt den udbenerkniv, der var brugt til drabet og selvmordet.

Læs også: Hvorfor blev Malthe anklaget for pædofili?

Sagen blev efter endt efterforskning henlagt som et nøje planlagt medlidenhedsdrab og efterfølgende selvmord.

Voldsomt og usædvanligt ifølge nogle, men faktisk er kniven som våben relativt almindelig for kvinder, der begår drab.

Charlotte kunne selvfølgelig have valgt at bruge gift eller medicin for at dræbe sin mand, det ville ikke virke så makabert. Men det kræver enten en recept, at man kender nogen, og så vil man blive mødt med spørgsmål. Ingen stiller spørgsmål, hvis man går ud og køber en kniv.

Elskede sin mand

Der har i tidens løb været spekuleret i, om der kunne være andet i spil end ”bare” drab og selvmord.

Den slags konspirationsteorier ses ofte, når en sag har storpolitiske undertoner.

Læs også: To kvinder blev myrdet i Randers

Kauffmann var nok på mange måder en kontroversiel person, men som jeg ser sagen efter at have sat mig ind i den, er der tale om en tragisk hændelse, hvor Charlotte dræber sin mand af medlidenhed, hvorefter hun tager livet af sig selv.

Som det også fremgår af filmen, tyder noget på, at Henrik på et tidspunkt havde en affære med Charlottes søster.

Hvor historisk korrekt den del er, ved jeg ikke, men hvis det er sandt, kan det selvfølgelig heller ikke ganske udelukkes, at et hævnmotiv også har været en medvirkende årsag.

Meget tyder på, at Charlotte elskede sin mand overalt på jorden, at hun ville befri ham for hans smerter, og at hun ikke ville leve videre uden ham.

Venlig hilsen Bent

Sponsoreret indhold