Spørg advokaten

Hvem arver afdøde arvinger?

15. maj Af Louise Hougaard Vinkle
Foto: Shutterstock
En læser er den ældste i en søskendeflok på fire, hvoraf to desværre er gået bort. Hendes bror efterlader sig kone og børn, mens hendes søster døde ung uden at have stiftet familie. Læseren vil gerne vide, hvordan arven efter søskendeflokkens forældre bliver fordelt, når de to i flokken mangler?
Bror og søster sidder med hinanden i hænderne til møde med en mand, der tager noter på et papir.

Kære Louise

Kan du forklare, hvordan arven efter mine forældre vil blive fordelt? Min far døde for 10 år siden, og min mor sidder i uskiftet bo. Vi var oprindeligt fire børn, som alle var helsøskende, og hverken min mor eller far havde flere børn.

Min søster døde som 18-årig i en bilulykke. Hun var ikke gift og fik ingen børn. Derudover har jeg en bror, som døde af kræft i fjor. Han var gift og havde to børn. Der er kun mig og min anden bror tilbage, og vi er begge gift og har børn.

Hvordan bliver arven efter vores forældre fordelt mellem os, når vores mor engang dør? Skal min bror og jeg dele det hele ligeligt? Eller skal min afdødes brors hustru have en andel, så vi får en tredjedel hver?

Der er ingen splid i familien, og min bror og jeg har et nært forhold til vores afdøde brors hustru og børn, så spørgsmålet er ren og skær nysgerrighed.

- Med venlig hilsen Den ældste i søskendeflokken

Kære Ældste søskende

Jeg kan forklare dig, hvordan arven efter dine forældre vil blive fordelt efter de legale arveregler, men hvis en eller begge dine forældre har oprettet testamente, vil arven blive fordelt efter testamentets bestemmelser.

Når din mor dør, vil dine forældres bo blive behandlet som et samlet bo, og arven efter dem vil gå til deres livsarvinger. Det er som udgangspunkt jer fire børn med en fjerdedel til hvert barn.

Men eftersom jeres søster døde som 18-årig uden at efterlade sig børn, vil hendes andel af arven blive fordelt ligeligt mellem jer øvrige søskende. I vil derfor modtage hver en tredjedel i stedet for en fjerdedel af boet efter jeres forældre.

Intet til svigerbørn

Din ene bror er også død, men efterlader sig hustru og børn. Hans kone er ikke berettiget til at modtage arv fra hans forældre, for svigerbørn er ikke arveberettiget efter arveloven. Men din brors to børn er livsarvinger efter dine forældre og træder i deres fars sted, og de vil derfor skulle dele din brors tredjedel af arven efter dine forældre.

Det vil sige, at arven efter dine forældre bliver fordelt med en tredjedel til dig, en tredjedel til din nulevende bror og en sjettedel til hver af din afdøde brors børn.

Sikker på tvangsarv

Hvis dine forældre har oprettet et testamente, kan de have ændret på denne arvefordeling. I er dog alle livsarvinger og dermed tvangsarvinger, så dine forældre kan ikke gøre jer arveløse – og det gælder både dig, din bror og din afdøde brors børn.

Hvis din mor ønsker at oprette et testamente og ændre på arvefordelingen, vil hun kun kunne ændre på fordelingen af den halvdel af arven, der falder i arv efter hende. Den halvdel af arven, der falder i arv efter din far, kan hun ikke råde over.

- Bedste hilsener

Louise Vinkle

Har du et spørgsmål til advokaten?

Louise Vinkle er advokat med speciale i familie- og arveret. Til daglig er hun ansat i Advokatfirmaet Kahlke, hvor hun beskæftiger sig med skilsmisser, bodelinger, børnesager, tvangsfjernelsessager, straffesager, skifte af dødsboer samt testamente, ægtepagter og fremtidsfuldmagter.

Send dit spørgsmål på mail til [email protected]

Sponsoreret indhold