Spørg advokaten

Hvilke konsekvenser har et polititilhold?

30. november 2021 Af Louise Vinkle. Foto: Panthermedia.
En far er bekymret for sin datter, der har fået et polititilhold. Derfor spørger han advokat Louise Vinkle, hvorfor man får et tilhold og hvilke konsekvenser det har.
Mand der taler i mobiltelefon

Kære Louise

Min datters ekskæreste har fået politiet til at pålægge hende et polititilhold.

Jeg er ikke helt sikker på, hvad det indebærer, og håber, du kan hjælpe mig lidt på vej: Hvornår får man et polititilhold? Hvad er det egentlig, og hvad har det af konsekvenser for min datter?

Med venlig hilsen

- Den bekymrede far

Kære bekymrede far

Polititilhold bruges ofte over for tidligere kærester eller ægtefæller, men kan også bruges over for andre. Man får et polititilhold, når man gentagne gange har forfulgt, chikaneret eller stalket en anden, og det medfører, at man ikke må opsøge den pågældende person.

Det har dermed mere karakter af en advarsel end af en reel straf. I din datters tilfælde må hun ikke opsøge sin ekskæreste, og det betyder, at hun hverken må opsøge ham fysisk, skriftligt eller på anden måde.

Bøde eller fængsel

Det er ikke et krav, at hun kan straffes for en overtrædelse af straffeloven for at få pålagt et tilhold. Men din datter skal gentagne gange have generet sin ekskæreste over en periode, og politiet skal vurdere, om det er sandsynligt, at hun fortsat vil genere ham, hvis hun ikke bliver pålagt et polititilhold.

Det er altså ikke nok, at din datters ekskæreste frygter at blive generet af hende.

Et polititilhold kan vare i op til fem år, og en overtrædelse af det kan straffes med bøde eller fængsel indtil seks måneder.

Det er muligt at klage, hvis man bliver pålagt et polititilhold. Klagen vil blive behandlet af statsadvokaten, som vurderer, om tilholdet skal fastholdes.

- Bedste hilsner Louise

Louise Vinkle

Fakta

Hvis man har et fælles barn, og den ene forælder får et polititilhold mod den anden, vil tilholdet blive udformet, så begge fortsat har mulighed for at have kontakt med barnet på samme måde som tidligere. Den forælder, der har et tilhold, må derfor gerne kontakte den anden, hvis det er nødvendigt af hensyn til barnet.

Den person, der har bedt politiet om et tilhold, må heller ikke kontakte den, der er blevet pålagt tilholdet. Man må derfor ikke besvare henvendelser, og hvis man gør det, er der risiko for, at polititilholdet bortfalder.

Sponsoreret indhold