Spørg advokaten

I skal dele det hele

14. september Louise Hougaard Vinkle
Foto: Colourbox
Den anonyme vil skilles, men det er hendes mand, der ejer huset og har betalt afdrag på kreditforeningslånet. Til gengæld har hun betalt de fleste andre udgifter. Hun vil vide, hvordan hun er stillet, hvis hun forlader ham.
Kvinde tager sin vielsesring af. Foran står en lille model af et hus og en bil.

Hej Louise

Jeg vil skilles, men har endnu ikke fortalt det til min mand. Jeg flyttede ind i hans hus for snart otte år siden. Han har haft økonomiske problemer i alle årene, så jeg har betalt stort set alle vores udgifter, bortset fra afdragene på huset. Hvordan står jeg økonomisk ved en skilsmisse?

- Med venlig hilsen Den anonyme

Kære Anonyme

Jeg går ud fra, at I ikke har oprettet en ægtepagt, og at I dermed har delingsformue i jeres ægteskab. Det medfører, at I ved skilsmisse skal dele jeres fælles formue ligeligt. I skal derfor opgøre værdien af hus, bil, konti, og hvad I ellers har af aktiver. Herfra skal I trække en eventuel gæld, og det beløb, I kommer frem til, skal deles ligeligt mellem jer.

Selv om din mand ejer huset alene – og måske ejede det, før I fandt sammen – skal værdien af huset indgå i bodelingen. Det gælder også, selv om han i årenes løb har betalt alle afdrag på lånet i huset. Alle jeres aktiver og gæld skal indgå.

Jeg kan forstå, at du bortset fra afdragene på huset har betalt stort set alle andre udgifter, mens I har været gift. Det har ingen betydning under bodelingen, hvem der har betalt hvilke udgifter, og du kan ikke kræve at få refunderet nogle af dem. Når I er gift, har I forsørgelsespligt over for hinanden, og hvordan I har fordelt udgifterne mellem jer, er jeres sag.

Da din mand står som eneejer af huset, vil han med stor sandsynlighed have førsteret til at udtage selve huset, men værdien skal selvfølgelig indgå i bodelingen.

Jeg vil anbefale dig at tage kontakt til en advokat for at få råd og vejledning under jeres skilsmisse og bodeling.

- Bedste hilsener Louise

Louise Vinkle

Fakta

Hvis man har delingsformue, skal man ved skilsmisse dele den fælles positive formue ligeligt.

Har du et spørgsmål til advokaten?

Louise Vinkle er advokat med speciale i familie- og arveret. Til daglig er hun ansat i Advokatfirmaet Kahlke, hvor hun beskæftiger sig med skilsmisser, bodelinger, børnesager, tvangsfjernelsessager, straffesager, skifte af dødsboer samt testamente, ægtepagter og fremtidsfuldmagter.

Send dit spørgsmål på mail til [email protected]

Sponsoreret indhold