Spørg advokaten

Ingen rettigheder ved dødsfald

16. marts Af Cecilie Lunding Tolversen
Foto: Shutterstock
"Den anonyme" bor i sin kærestes hus på femte år. Hun vil gerne vide, hvad der sker med huset, hvis han dør først?
Alenemor krammer sit barn

Hej Louise

Jeg har to børn fra tidligere forhold og bor sammen med min kæreste på femte år i hans hus.

Jeg bor gratis hos ham. Det vil sige, at jeg betaler alle udgifter til mad og lignende til os alle fire, mens han betaler for udgifterne til huset.

Vi ejer ikke noget sammen og har hver vores økonomi.

Hvis han dør før mig, er det så hans forældre, der arver huset? Og hvordan står jeg?

- De bedste hilsner den anonyme

Kære Anonyme

Du arver ikke din kæreste, hvis han går bort før dig. Hvis han er barnløs og ikke har oprettet testamente, vil det være hans forældre, der arver efter ham.

Det er uden betydning, hvordan I fordeler udgifterne mellem jer. Så selv om du begyndte at betale husleje eller nogle af udgifterne til huset, ville du alligevel ikke være arving efter din kæreste.

Hvis din kæreste dør før dig, kan du forsøge at købe huset af dødsboet. Det kræver dog, at din kærestes forældre accepterer det, og at du har råd. Hvis det ikke er muligt, vil du være nødt til at flytte. Du vil ikke blive smidt ud fra den ene dag til den anden, men du kan blive bedt om at flytte med et varsel, som formentlig vil være på et par måneder eller tre.

Du kan også blive bedt om at betale husleje eller andre udgifter i perioden efter dødsdagen og frem til din flytning.

Ret til pensionen

Hvis I har boet sammen i mindst to år, vil du dog med stor sandsynlighed være berettiget til at modtage din kærestes eventuelle pensioner og forsikringer som nærmeste pårørende.

Hvis din kærestes pensioner og forsikringer er oprettet efter den 1. januar 2008, er en samlever, som har boet sammen med afdøde i mindst to år, nemlig nærmeste pårørende.

Jeg vil dog anbefale, at I kontakter pensions- og forsikringsselskaberne for at undersøge det nærmere. Hvis du modtager en pension eller forsikringssum, vil det kunne hjælpe dig videre økonomisk, hvis din kæreste dør.

Da du udover en eventuel pension eller forsikring ikke er berettiget til at modtage noget og risikerer at stå med to børn og skulle flytte relativt hurtigt i tilfælde af dødsfald, synes jeg, I skal overveje at oprette et testamente.

Det kan eventuelt være et udvidet samlevertestamente, hvis I har boet sammen i mere end to år. På den måde kan I sikre hinanden økonomisk i tilfælde af, at den ene af jer dør.

Bryllup eller huskøb

Alternativt eller I kombination med et testamente kan I overveje at blive gift. På den måde sikrer I også, at I er arvinger efter hinanden. Her skal I dog være opmærksomme på, at hvis I ikke opretter en ægtepagt med aftale om særeje, vil I skulle dele alt ligeligt, hvis I bliver skilt.

I kan også overveje, om du skal købe dig ind i huset, hvis du har råd til det. Så vil du eje halvdelen af huset, og dermed kun skulle købe den anden halvdel af dødsboet, hvis din kæreste afgår ved døden før dig.

Jeg vil anbefale jer at kontakte en advokat for at få yderligere rådgivning og eventuelt hjælp til udfærdigelse af et testamente.

- Bedste hilsner Louise

Louise Vinkle

Fakta

  • Ugifte samlevende arver ikke hinanden – heller ikke selv om de har boet sammen i mere end to år eller har børn sammen.
  • Hvis ugifte samlevende har en pension eller forsikring, der er oprettet efter den 1. januar 2008, er de dog hinandens nærmeste pårørende og dermed berettiget til at få disse udbetalt.
  • Hvis pensionen eller forsikringen er oprettet før den 1. januar 2008, og man ikke har givet samtykke til at få ændret bestemmelsen om nærmeste pårørende, er samleveren ikke nærmeste pårørende. I så fald er det børnene, der arver pensionen og forsikringen.

Sponsoreret indhold