Spørg advokaten

Pension til ekskonen

9. marts Af Louise Hougaard Vinkle
Foto: Colourbox
Lis bror er død og hun er eneste arving. Det kommer derfor bag på hende, at brorens pension går til hans ekskone.
Kvinde kigger på sparegris

Fra kontoret

Jens var afgået ved døden. Han var fraskilt og havde ingen børn. Eftersom hans forældre var døde for længe siden, var det hans søster, Lis, der skulle arve efter ham.

Lis vidste, at hendes bror havde en pensionsordning, hvor der ville komme et engangsbeløb til udbetaling ved hans død. Hun bad mig om at sikre, at der var styr på det. Jeg kontaktede Jens’ pensionsselskab, hvor man oplyste, at engangsbeløbet kun kom til udbetaling, hvis der ikke var en person, der var berettiget til ægtefællepension.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Jeg spurgte Lis om brorens ægteskabelige status, og hun mente, at eftersom Jens var fraskilt, var der ingen tvivl om, at hun skulle have pensionen.

Lis var ikke opmærksom på, at det fremgik af pensionsaftalen, at en fraskilt ægtefælle kunne bevare retten til ægtefællepension. Det gjaldt, hvis ægteskabet havde varet i mindst fem år, den afdøde havde pligt til at betale ægtefællebidrag frem til dødsdagen, og han eller hun i øvrigt ikke havde giftet sig eller indgået registreret partnerskab igen.

Jens og hans tidligere ægtefælle opfyldte alle betingelserne, og hans ekskone var dermed berettiget til at modtage ægtefællepension. Det betød, at engangsbeløbet bortfaldt, og Lis måtte nøjes med at være arving til de øvrige aktiver, som hendes bror efterlod sig.

Har du et spørgsmål til advokaten?

Louise Vinkle er advokat med speciale i familie- og arveret. Til daglig er hun ansat i Advokatfirmaet Kahlke, hvor hun beskæftiger sig med skilsmisser, bodelinger, børnesager, tvangsfjernelsessager, straffesager, skifte af dødsboer samt testamente, ægtepagter og fremtidsfuldmagter.

Send dit spørgsmål på mail til [email protected]

Sponsoreret indhold