Spørg advokaten

Sådan fordeles arven efter dansker med bopæl i udlandet

30. marts Af Louise Hougaard Vinkle
Foto: Shutterstock
Vandmanden bor i Norge med sin samlever. De er ikke gift og har ikke fælles børn. Hun vil gerne vide, hvordan arven fordeles.
Ældre ægtepar i den norske natur

Hej Louise

Jeg bor i Norge med min norske mand og har gjort det i snart 30 år. Han er 77 år, jeg er 62, og vi er ikke gift.

Jeg har to sønner på 32 og 33 år, som begge bor i Norge. Min mand har en datter på 54 år og en søn på 50 år, som begge bor i Sverige. Vi har ingen fælles børn.

Vi bor på en ø, hvor vi har livstidsleje, og det er tinglyst for os begge. Jeg ejer to huse i Danmark, og der er ingen lån i nogen af dem. Min mand har sine værdier i en fisketrawler, en byggegrund samt garager i Portugal.

Hvor står jeg, hvis han dør før mig og omvendt? Jeg er dansk statsborger.

- På forhånd tak, vandmanden

Kære vandmand

Da I bor i Norge, vil arven efter jer blive fordelt efter de norske arveregler. Det vil sige, at selv om du er dansk statsborger og ejer aktiver i Danmark, vil arven efter dig også blive fordelt efter de norske regler på grund af din norske bopæl.

Som udgangspunkt vil dine danske ejendommen blive inddraget i det norske skifte ved din død. Men skulle de norske regler ikke tage højde for dine aktiver i Danmark, vil de blive håndteret i Danmark efter de danske regler.

Jeg vil derfor anbefale jer at kontakte en norsk advokat for at høre, hvor I hver især står, når den ene af jer afgår ved døden.

Til orientering arver ugifte samlevende ikke hinanden i Danmark – heller ikke selv om man har boet sammen i 30 år. Så hvis reglerne i Norge ligner reglerne i Danmark, vil jeg kraftigt anbefale jer at sørge for at få sikret hinanden i det omfang, det er muligt efter de norske regler.

- Bedste hilsner Louise

Louise Vinkle

Fakta

  • Det er arvereglerne i det land, man har bopæl i, når man dør, der afgør, hvordan arven efter en fordeles.
  • I Danmark arver ugifte samlevende ikke hinanden, medmindre de opretter et testamente til fordel for hinanden. Det er uanset, at de har boet sammen i mange år og har børn sammen.

Har du et spørgsmål til advokaten?

Louise Vinkle er advokat med speciale i familie- og arveret. Til daglig er hun ansat i Advokatfirmaet Kahlke, hvor hun beskæftiger sig med skilsmisser, bodelinger, børnesager, tvangsfjernelsessager, straffesager, skifte af dødsboer samt testamente, ægtepagter og fremtidsfuldmagter.

Send dit spørgsmål på mail til [email protected]

Sponsoreret indhold