Sørg for at sikre hinanden

Kære Louise
Jeg er lige flyttet sammen med min helt fantastiske kæreste, og jeg håber selvfølgelig, vi får en masse år sammen – og at svaret på mit spørgsmål aldrig bliver aktuelt.
Vi har begge været gift før. Jeg har to børn (en over 18 år og en under) med min eksmand, og han har et barn (under 18) med sin ekskone. Nu er mit spørgsmål så: Hvad vil der ske, hvis en af os dør?
Vi bor til leje i et hus, og ingen af hos har formue. Hvordan sikrer vi hinanden? Vi vil begge gerne giftes, men vi vil gøre det “rigtigt”, og det har vi ikke økonomi til nu. Vores tidligere ægteskaber, blev primært indgået, fordi det var sådan, man gjorde.
- Med venlig hilsen Den anonyme

Arv i sammenbragte familier
Kære Anonyme
Hvis en af jer dør nu, vil den pågældendes børn arve alt efter den afdøde. Det vil sige, at dine to børn vil arve alt efter dig, og din kærestes barn vil arve alt efter ham. I vil som samlevende ikke være arvinger efter hinanden. Hvis I har fælles konti, vil disse blive delt ligeligt mellem dødsboet og den af jer, der stadig lever. Det samme gælder ting, I har købt og ejer i fællesskab.
For at sikre hinanden, kan I oprette et testamente, hvor I begunstiger hinanden. Samtidig kan I tage stilling til, hvordan arven efter jer skal fordeles, når den af jer, der lever længst, dør.
Når I har boet sammen i to år, eller hvis I får et fælles barn, kan I oprette et udvidet samlevertestamente, hvor I begunstiger hinanden, som hvis I var ægtefæller med fuldstændigt særeje. Det vil sige, at den længstlevende arver 7/8 af jeres samlede aktiver.
Når I har boet sammen i mindst to år eller har fået et fælles barn, vil I formentlig være berettiget til at modtage hinandens forsikringer og pensioner, der kommer til udbetaling ved dødsfald. Det skyldes, at de fleste forsikringer og pensioner udbetales til afdødes nærmeste pårørende. Det gælder dog kun, hvis jeres pensioner er oprettet efter 1. januar 2008. Hvis jeres pensioner er fra før den dato – eller hvis I ønsker, I skal kunne modtage hinandens forsikringer og pensioner ved dødsfald inden de to år – skal I kontakte jeres forsikrings- og pensionsselskab, så I kan få indsat hinanden som begunstiget i policerne.
I forhold til jeres lejebolig, oplyser du ikke, om I begge står på lejekontrakten. Hvis I gør det, kan den længstlevende fortsætte lejemålet alene efter partnerens død. Hvis det kun er den ene af jer, der står på lejekontrakten, har den anden kun krav på at fortsætte lejemålet efter dødsfaldet, hvis I har boet sammen i mindst to år. Jeg vil derfor anbefale, at I begge står på lejekontrakten, hvis I ikke allerede gør det.
Jeg vil anbefale jer at kontakte en advokat med henblik på at få hjælp til at oprette et testamente, så I kan sikre hinanden.
- Bedste hilsner Louise

Fakta
¤ Med et almindeligt testamente kan ugifte samlevende med børn fra tidligere forhold begunstige hinanden med højst 75 procent, da tvangsarven på 25 procent skal gå til børnene.
¤ Med et udvidet samlevertestamente, kan samlevende begunstige hinanden med højst 87,5 procent, da man kan begunstige hinanden, som var man ægtefæller med fuldstændigt særeje, og en ægtefælle er berettiget til halvdelen af tvangsarven.
Har du et spørgsmål til advokaten?
Louise Vinkle er advokat med speciale i familie- og arveret. Til daglig er hun ansat i Advokatfirmaet Kahlke, hvor hun beskæftiger sig med skilsmisser, bodelinger, børnesager, tvangsfjernelsessager, straffesager, skifte af dødsboer samt testamente, ægtepagter og fremtidsfuldmagter.
Send dit spørgsmål på mail til [email protected]
Flere svar

Frygter ekskones snagen i økonomien

Min papdatter skal ikke arve

Lånet udlignes ved skilsmissen

Frygter at arve bedsteforældrenes gæld

Mors opkald gør børnene kede af det

Målrettet arv fra barnløse

Overfaldet på vej fra arbejde
