Spørg advokaten

Vi holder auktion om arven

30. oktober 2021 Af Louise Vinkle. Foto: Panthermedia.
En læser foreslår, at man deler arven ved hjælp af en auktion, så alle får, hvad de helst vil have. Advokat Louise Vinkle vil dog ikke anbefale den metode.
Auktionshammer

Kære Louise

Jeg læste din fortælling om fordeling af indbo i en udgave af Ude og Hjemme hvor du skriver, at du ofte foreslår, at arvingerne trækker lod om rækkefølgen og derefter skiftes til at vælge en genstand.

Jeg har et bedre forslag, som vi har benyttet i min familie: Vi holder en form for auktion, hvor arvingerne får lov til at byde på hver enkelt ting, og den, der byder højest, får den med hjem. På den måde sikrer man, at alle får det, de helst vil have.

- Med venlig hilsen ”Ham med de gode idéer”

Kære ”Ham med de gode idéer”

Tak for dit forslag til fordeling af indbo. Det sker faktisk jævnligt, at arvingerne selv foreslår, at indboet kan fordeles ved at holde en auktion, så de har mulighed for at byde på hver enkelt genstand.

Jeg plejer dog at fraråde den løsning, fordi arvingerne ofte får budt prisen på tingene højere op end den reelle værdi.

Hvis en enkelt genstand er vurderet til 500 kroner, og flere arvinger vil have den, ender de måske med at få budt prisen op til 5.000 kroner. Herefter skal genstanden indgå i boet med 5.000 kroner, og der skal betales boafgift af 5.000 i stedet for af 500 kroner.

Kan give uligevægt

Samtidig kan fordeling af indbo ved en auktion give en uligevægt, hvis arvingerne ikke er lige økonomisk stærke. Hvis en af arvingerne har en dårligere økonomi end de andre, vil vedkommende formentlig være mindre tilbøjelig til at byde med på genstande med en lav økonomisk værdi, selv om tingene har en stor affektionsværdi for ham eller hende.

Men det er naturligvis en fin måde at sikre, at arvingerne får mulighed for at få lige præcis det indbo, som de ønsker sig allermest, og hvis arvingerne bliver enige om at afholde en auktion, er der intet til hinder for det.

- Bedste hilsner Louise

Louise Vinkle
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold