Krimi

Teenagepigers sidste heltedåd: Filmede deres morder

26. marts Podcast af Johan K. Jensen og Thomas Klinkby. Bearbejdet af Kasper Bækgaard. Foto: Ritzau Scanpix og FBI.
Den uhyggelige video ligger stadig på FBI’s hjemmeside. Kun et par sekunder. Kort efter optagelsen myrder manden på videoen de to teenagepiger, der filmede deres egen morder.
Monon High Bridge
Monon High Bridge er stadig et populært udflugtsmål for turister og lokale i byen Delphi.

Mandag den 13. februar 2017 har Abby og Libby ekstraordinært fri fra skole. De to veninder er 13 og 14 år. De har overnattet sammen og aftaler at bruge fridagen på en kort vandretur på en lokal vandresti.

Denne naturskønne Monon High Bridge Trail ligger lidt gemt, men er populær blandt de lokale. Den har taget navn efter en bro på ruten, der krydser en bred flod. Broen er over 20 meter høj og lavet af træplanker, hvor man nemt kan komme til at træde forkert, hvis man ikke er opmærksom.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Det er bare de to. Abby og Libby. Det har de fået lov til af Libbys bedsteforældre, som sammen med Libbys far står for opdragelsen af den modige og livsglade pige. Den lidt yngre og lidt mere forsigtige Abby har ikke krydset broen før, men hun er altid tryg sammen med sin bedste veninde. De får lov at være i området knap et par timer, tidligt på eftermiddagen, mens det stadig er lyst.

Liberty German
Liberty German, 14, blev i daglig tale kaldt Libby.
Foto: Ritzau Scanpix.

Libbys storesøster kører pigerne hen til Monon Trail. Hun afleverer dem halv to, og så vil Libbys far hente pigerne samme sted klokken kvart over tre.

Vandrestien er stort set øde. De fleste mennesker er på arbejde. Det er jo mandag. Det føles magisk for pigerne at være ude på eventyr for sig selv.

Efter nogle minutter på stien ankommer de til broen. Den ser ret uhyggelig ud i virkeligheden. Libby tager et billede af Abby, mens de krydser broen og poster billedet på Snapchat. Det bliver det sidste livstegn fra dem.

Abilgail Williams, 13, blev i daglig tale kaldt Abby.
Abilgail Williams, 13, blev i daglig tale kaldt Abby.
Foto: Ritzau Scanpix.

Kæmpe eftersøgning

De griner af spænding, mens de krydser broen, der ender i krat og vildnis. Pludselig stopper Abby med at grine. En mand krydser broen i højt tempo. Han har retning lige mod dem. Pigerne bliver nødt til at vente på den side af broen, der ender blindt. Libby er kendt for at være modig, og hun tager sin mobiltelefon frem.

Hun holder den i smug, og begynder at filme manden, der kommer nærmere. Måske har hun en fornemmelse af, at der er ved at ske noget farligt. Hun optager i 42 sekunder, mere når hun ikke, så afbrydes optagelsen. Kun politiet ved, hvad der er på hele optagelsen. Men der blev frigivet en kort videosekvens og lydbid med fire ord, udtalt i en kommanderende tone:

”Guys, down the hill.” Piger, ned ad bakken!

Delphi er en lille by med 3.000 indbyggere, cirka to hundrede kilometer syd for Chicago. Det er en af den slags byer, hvor det virker, som om alle kender alle. Hvis der sker noget i Delphi, ved alle det i løbet af kort tid.

Derfor går der heller ikke lang tid, fra Libbys far melder pigerne savnet, til at hele byen tropper op for at hjælpe med at lede. Flere hundrede mennesker. Området omkring Monon High Bridge er et relativt lille område, og de kan ikke være nået langt på den korte tid. Politiet dukker også op sammen med brandvæsenet og hundepatruljerne, der leder, indtil det bliver mørkt – forgæves.

Familierne kan ikke sove den nat. De leder videre natten igennem, men Libby og Abby er ikke til at finde i mørket i det ufremkommelige terræn.

Tidligt næste morgen møder byens frivillige op igen for at genoptage eftersøgningen sammen med politiet. Nu er FBI også ankommet med dykkere, så floden kan gennemsøges.

Kort før middag bliver familiernes værste mareridt til virkelighed. Kun få hundrede meter fra broen på den anden side af floden finder man pigerne.

Mistænkte på broen
Manden på broen blev filmet af Libby med mobil-telefon, kort før han myrdede begge piger.
Foto: Ritzau Scanpix.

Han er iblandt os nu

De er døde og har helt tydeligt været udsat for en forbrydelse. Politiet frigiver ingen detaljer om gerningsstedet eller drabsmetoden, men det er tydeligt, at de er rystede.

Til gengæld har de fundet videooptagelsen på Libbys telefon, og det giver dem troen på, at de snart vil fange gerningsmanden. Et par dage efter holder politiet en pressekonference i den lokale kirke. De viser en bid af videoen, kun et sekund.

Som lokalsamfundet sidder dér i kirken, går stemningen fra uhygge til paranoia, da politiets talsmand tager ordet og siger: ”Alt peger på, at gerningsmanden skal findes her i Delphi. Han arbejder her. Han bor i Delphi. Vi har alle set ham. Nogle af os kender ham personligt. Det er endda sandsynligt, at han er inde i dette lokale sammen med os lige nu”.

Politiet holder kortene tæt på kroppen. De vil ikke risikere at ødelægge efterforskningen ved at frigive unødvendige detaljer.

Desværre er billedet af gerningsmanden så uskarpt og grynet, at det kan være hvem som helst. Manden på videoen ligner ikke en uhyggelig morder. Han ligner en helt almindelig mand. Det er problemet. Alle mænd i Delphi ligner manden i videoen.

Bedsteforældrene til Liberty German, Becky Patty og hendes mand, Mike Patty, ved en pressekonference den 9. marts 2017 om de seneste opdateringer i efterforskningen.
Bedsteforældrene til Liberty German, Becky Patty og hendes mand, Mike Patty, ved en pressekonference den 9. marts 2017 om de seneste opdateringer i efterforskningen.
Foto: Ritzau Scanpix.

Mange mistænkte

I Delphi begynder man at se skævt til hinanden. Alle mænd lever under mistanke, og kvinder tager sig i at overveje, om en af de mænd, de kender, kan være morderen.

Alle mænd i byen afhøres. Det lokale politi har ikke mandskab nok, så de får hjælp fra FBI, fra andre dele af delstaten og fra alle grene af politiet. Selv parkbetjente indsamler tip og vidneudsagn. Sagen får national opmærksomhed, og politiet bestormes med tusindvis af henvendelser.

Internettet flyder over med rygter og hjemmebryggede teorier. Mange ser deres helt egen udgave af ondskab i billedet af manden på broen, som får tilnavnet Bridge Guy. Dage bliver til uger, måneder til år – uden det afgørende gennembrud.

Politiet har et par vidner fra stisystemet, der passerede en mand med onde øjne. De har en mistænkelig bil, som var parkeret i skjul i nærheden, og så har de alt det, vi andre ikke ved fra selve gerningsstedet. Men jo dybere de graver i Delphi og omegn, desto flere suspekte typer finder de.

Lokket på Snapchat

Mange spor peger i retning af pædofile gerningsmænd. Videoen er nemlig ikke det eneste, politiet finder på Libbys telefon. De undersøger hendes Snapchat. Aftenen før Libby og Abbie begav sig ud på den skæbnesvangre vandretur havde de en soveaftale, og på værelset sent om aftenen taler de med en fyr på Snapchat. På billederne på hans profil ser han vildt lækker ud. Han er ovenikøbet model. Han skriver, han er 16 år, lidt ældre end dem, men at han ikke taler så godt med piger på hans egen alder.

Han spørger dem om alt muligt. De fortæller om deres liv, og om hvad de godt kan lide at lave. De sender også billeder til ham. Han synes, de ser dejlige ud begge to. De fortæller ham, at de skal på vandretur dagen efter, og de glæder sig. Han spørger, hvor de skal hen. Måske kan de mødes. Pigerne svarer, at de skal op til broen. Hvilken bro, spørger han. Monon High Bridge, skriver de tilbage.

Fyren kalder sig Anthony Shots på Snapchat. Det er bare ikke en rigtig person, men en falsk profil. I den anden ende sidder en 28-årig mand, Kegan Kline, som ligner alt andet end en model, og som bruger sin tid på at skrive til helt unge piger for at lokke billeder og videoer ud af dem. Helst billeder, hvor pigerne ikke har tøj på.

Flere krænkere

Kegan Kline står på listen over dømte sex-krænkere, og derfor finder politiet ret hurtigt frem til ham. Selv om han indrømmer, at det var ham, som talte med pigerne på Snapchat søndag aften, har han et vandtæt alibi for dagen efter, så politiet må droppe ham som mistænkt for selve mordene og forfølge andre spor. Dem er der mange af.

For eksempel er der naboen. Gerningsstedet, hvor pigerne blev fundet, ligger tæt på en ejendom, hvor der bor en ældre mand ved navn Ron Logan. Selv om han ikke matcher alderen, han er godt oppe i 70’erne, mener politiet alligevel, at han godt kunne ligne manden på videoen. Det samme gør flere mennesker, der kender ham.

Logan er også kendt af politiet i forvejen. Han har en historie med vold mod sine samlevere, og han er blevet taget for at køre bil uden kørekort flere gange. Mest mistænkeligt lyver han om, hvor han var, mens mordene blev begået.

Politiet ransager hans ejendom, men ud over våben finder de ikke noget væsentligt. Logan dør et par år senere uden at blive koblet yderligere til mordene.

Blomster og lys til minde om Libby og Abby ved vandrestien, som skulle have været et hyggeligt udflugtsmål for de to teenagere.
Blomster og lys til minde om Libby og Abby ved vandrestien, som skulle have været et hyggeligt udflugtsmål for de to teenagere.
Foto: Ritzau Scanpix.

Vild biljagt

En anden krænker fra listen er kortvarigt også i politiets søgelys. Paul Etter, der er eftersøgt for kidnapning og voldtægt af en 26-årig kvinde i nærheden af Delphi. Politiet spotter hans bil og beder ham trække ind til siden, men Paul Etter speeder op, og en fem timer lang biljagt går i gang.

Da politiet endelig får bilen stoppet, og betjentene stiger ud med deres våben pegende mod bilen, vælger Paul Etter at skyde sig selv i hovedet. Heller ikke Paul Etter kan politiet i Delphi efterfølgende koble til mordet på Abby og Libby.

9-årig bortføres

En ny mistænkt kommer i politiets søgelys. Bare 30 kilometer fra Delphi forsvinder en niårig pige fra sin mor. Hun har været væk i en halv time, så begynder politiet at lede efter hende. De banker på hos en mand, James Chadwell, som forklarer dem, at pigen faktisk kom og bankede på hos ham, men at hun gik videre igen. Det tror politiet ikke på. Kort tid senere kommer de tilbage med en kendelse fra dommeren om at gennemsøge hans hus. I kælderen finder de pigen med tegn på kvælertag og sår på benene fra hundebid.

Politiet redder pigen i det, der meget vel kunne være sidste øjeblik. Chadwell bliver anholdt og siden dømt til 90 år i fængsel. Har han også været i Delphi, spørger alle sig selv. Han var på fri fod, da mordene skete. Hvis hans dna findes på pigerne, burde det være relativt hurtigt at afgøre. Men heller ikke i dette tilfælde finder politiet, at der er et match, og de vil heller ikke oplyse, om der er dna på gerningsstedet.

Endelig gennembrud

Årene går, og efter fem et halvt år er der stadig intet gennembrud. Kritikken begynder at tage til.

I oktober 2022, næsten seks år efter dobbeltmordet, kommer gennembruddet.

En kontoransat i politiet gennemgår for gud ved hvilken gang sagens mange dokumenter og falder over et vidneudsagn, der har ligget arkiveret fra dagen efter mordene. Det er bare aldrig blevet nærstuderet før nu. Notatet gengiver et kort interview, som en af de hjælpende parkbetjente udførte kort efter dobbeltdrabet.

I interviewet fortæller en mand, at han var på stien på cirka samme tidspunkt, den dag pigerne forsvandt. Han var endda på broen, men så ikke pigerne. Han så et par andre unge mennesker, som også så ham, men altså ikke Libby og Abby, siger han. Interviewet er udført lige efter mordene, men før offentliggørelsen af videoen, og manden beskriver også det tøj, han havde på: en mørkeblå jakke og blå jeans. Det samme som manden på broen i videoen.

Det er en gift mand med en voksen datter, og han bor i Delphi. Mandens navn er Richard Allen, og han er et kendt ansigt i lokalområdet. Han arbejder i det lokale apotek og hjalp faktisk med at printe billederne af pigerne til deres begravelse. Han er en helt almindelig fyr, der modsat de andre mistænkte ikke har været straffet før.

For første gang i seks år frigiver politiet flere informationer i sagen. Både vidner og et overvågningskamera har set ham og hans bil i området omkring tidspunktet for drabet. Et vidne har ovenikøbet set Richard Allen, som kom ud sin bil, blodig og med mudder på sig.

Politiet fortæller også for første gang, at de fandt en patron ved gerningsstedet. De har fundet en pistol hjemme Richard Allen, og det er et 100 procent match. Politiet afslører også, at man på Libbys video kan høre en af pigerne sige, at manden har en pistol.

Ved ransagningen af Richard Allens hus finder politiet desuden også en mørk jakke, der svarer til jakken, som manden på videoen har på.

Richard Allen har ingen tidligere domme for krænkelser. Han arbejdede på det lokale apotek og var et velkendt ansigt i byen. Politiet har tiltalt ham for dobbeltdrabet. Selv nægter han sig skyldig. Forsvarer og anklager er ved at forberede retssagen.
Richard Allen har ingen tidligere domme for krænkelser. Han arbejdede på det lokale apotek og var et velkendt ansigt i byen. Politiet har tiltalt ham for dobbeltdrabet. Selv nægter han sig skyldig. Forsvarer og anklager er ved at forberede retssagen.
Foto: Ritzau Scanpix.

Forbereder retssag

Richard Allen nægter sig skyldig, men er i øjeblikket varetægtsfængslet, mens anklageren og forsvaret forbereder den kommende retssag.

Nogle måneder før anholdelsen af Richard Allen blev Kegan Kline anholdt for opbevaring af børnepornografi og for at udgive sig for at være en anden. Det var ham, der chattede med Libby og Abby aftenen inden drabet. Han bliver ikke anholdt for fysisk overgreb, kun onlinekommunikation. Alligevel er der muligvis en sammenhæng. For politiet mener, at der kan være flere om drabet på Libby og Abby.

Og den mand, der på Snapchat aftalte at mødes med pigerne, er en nærliggende mulighed. Retssagen vil vise, om der er en sammenhæng mellem Richard Allen og Keegan Klein. Uanset hvad, er scenariet uhyggeligt, for enten var pigerne ofre for et pædofilt komplot, hvor to eller flere mænd lokkede dem i en dødsfælde på broen. Eller også var de ofre for to helt separate kriminelle, der på samme tid tilfældigvis jagtede de samme to uskyldige piger.

Pigerne mindes

Retssagen begynder senere på året. I mellemtiden er sammenholdet i Delphi blevet stærkere. Mange private donationer har blandt andet resulteret i, at kameraovervågning er sat op omkring vandrestien ved Monon High Bridge. Et sportsanlæg med baseball baner og et udendørs teater er blevet etableret i pigernes navn, og hver aften lyses hele Delphi op af orange lamper som et minde om de to piger.

Du kan gratis høre podcasten ”En morder iblandt os” på udeoghjemme.dk. Den er en del af podcast-serien ”Nationens mareridt”.

For at kunne vise dig dette indhold, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold