Livsstil

Dorthe tabte 40 kilo med Sense: Nu kan jeg holde vægten

27. oktober 2021 Af Vibeke C. Larsen. Foto: Søren Lamberth
Dorthes vægt kørte i mange år op og ned. Hun var god til at gå på kur og tabe sig, men når kuren var slut, gik det galt, og kiloene kom tilbage. I januar 2019 gik hun på kur for sidste gang. Metoden hedder Sense, og det er ikke en kur, men en livsstil, som Dorthe aldrig slipper.

– Kan du ikke bare skrive, at jeg vejede 99,9 kilo? Jeg bryder mig ikke om tallet 100, for det er en 1/10 af et ton! Derfor plejer jeg at sige, at jeg vejede 99,9.

Dorthe Halgaard griner lidt af sig selv, men hun har det svært med tallet 100, og det var da også, da vægten strejfede de 100 kilo, at hun nytårsaften i 2019 besluttede sig for, at nu skulle den ned én gang for alle. Hun havde ikke en egentlig plan, men få dage efter nytår kom svaret til hende, da en veninde introducerede hende til Sense.

– Sense var nemt at gå til, for jeg kunne spise normal mad. Jeg skulle væk fra kurmentaliteten, for en kur er noget, der stopper igen, og så går det galt for mig. Sense er ikke en kur, men en livsstilsændring, og jeg kommer aldrig til at tage på igen, understreger Dorthe.

Det var ikke, fordi den 59-årige kvinde fra Holstebro ikke havde forsøgt at tabe sig før Sense. Faktisk var hun kun 16 år, da lægen udskrev et slankemiddel til hende.

– Jeg har nok tabt 300 kilo gennem årene, som jeg har taget på igen, og nogle gange lidt mere. Når jeg tog på igen, tænkte jeg, at så kunne det også være lige meget, ind til jeg igen gik på kur, siger hun.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sovs og kartofler

Dorthe plejede at gå på kur om foråret, så hun var slank til sommeren. Hun kunne godt tabe 20 kilo.

– Jeg var så god til at gå på kur, og jeg tabte mig hurtigt, men problemerne opstod, når kuren var forbi, og jeg skulle til at holde vægten. Jeg spiste for store portioner, især om aftenen, for jeg var ikke sulten om morgenen, fortæller hun.

Når kalenderen nåede jul, havde Dorthe oftest taget alle de tabte kilo på igen, og gennem årene kom der flere til.

– Det var en ond spiral, og jeg havde det rigtig skidt med det. Alle roste mig, når jeg havde tabt mig, og jeg kunne ikke lade være med at tænke på, hvad de så mente om mig før. Det var faktisk det værste, forklarer hun.

Dorthes forældre var restauratører, og hun voksede op med traditionel dansk mad med masser af sovs og kartofler.

– Mad har altid fyldt meget i min familie, og det har påvirket min tilgang til mad. Min mor havde også vægtproblemer. Jeg så, hvordan hun gik på kur, tabte sig og tog det hele på igen, og det mønster har jeg fortsat, fortæller Dorthe.

Mad kan trøste

Når hun var ked af det eller i dårligt humør, besøgte hun sine bedsteforældre, og hendes bedstemor lavede fløjlsgrød eller mannagrød med sukker og kanel til hende.

– Jeg lærte, at mad også kan trøste, og det har været et mønster, jeg skulle bryde. Jeg har skullet finde noget, som jeg kunne erstatte maden med, siger Dorthe.

Hun er mor til fire børn, og graviditeterne satte også varige spor i form af ekstra kilo. – Jeg tog 30 kilo på, da jeg ventede mit andet barn, og da han fyldte 20 år, havde jeg dem endnu, selv om jeg havde forsøgt alt fra Vægtvogterne til Æggekuren. Når jeg så en ny kur, prøvede jeg den, fortæller Dorthe.

Nu er Dorthe endelig kommet sin overvægt til livs. På bare 18 måneder med Sense tabte hun sig 40 kilo og vejede 60 kilo. Resultaterne viste sig hurtigt, og på den første måned var hun blevet 75 centimeter mindre omkring hofter, mave og barm.

– Sense var ikke så stringent som en kur, og jeg følte ikke sult. Kom jeg til at spise forkert, kunne jeg bare “lukke den spisekasse” og åbne en ny næste dag. Jeg behøvede ikke at banke mig selv oven i hovedet og opgive det hele, hvis jeg faldt i, fortæller Dorthe.

Lavere blodtryk

I Sense inddeler man dagens måltider i spisekasser og bruger sin hånd til at afmåle maden, så man får den rette sammensætning af fedt, proteiner og kulhydrat i hvert måltid.

– Jeg har ikke skullet omlægge hele min kost, men grønt fylder mere i min mad end tidligere, og jeg er ikke længere ukritisk, når jeg spiser. Jeg er bevidst om alt, hvad jeg putter i min mund, samtidig med at der også skal være plads til kage og chips, for jeg skal spise sådan her resten af mit liv, siger Dorthe.

I dag ligger hendes vægt på 63 kilo, og blodtrykket er lavere end tidligere. Hun har fået fjernet 1,5 kilo overskydende hud og fedt på lårene og har sluppet sin kolesterolmedicin.

– Jeg måtte erkende, at det var for svært at holde vægten nede på 60 kilo. Nu har jeg accepteret, at min vægt ligger på 63-64 kilo, og det har jeg det godt med. Mit BMI-tal er normalt, og jeg kan holde vægten, uden at det er en kamp. Med Sense ved jeg, at jeg kan holde vægten, og det giver mig en tryghed, siger Dorthe og smiler.

Galleri: Dorthe tabte 40 kilo med Sense: Nu kan jeg holde vægten

Sponsoreret indhold