Dyr

Aktivér din hund: Leg i stedet for at skælde ud

22. marts Af Carsten Broder Hansen, Dyrefondet
Foto: Dyrefondet
”Nej!” eller ”Fy” er udtryk, som mange hunde hurtigt vænner sig til at høre. Men for mange irettesættelser kan gøre hunden passiv og trist.
Dame tager billede af hund på strand

De fleste hunde vokser op med en mængde forbud. Allerede som hvalp får den besked på, at den ikke må springe op ad folk, ikke trække i snoren under gåturen og ikke klynke, hvis den føler sig forladt eller utryg. ”Ikke nu”, ”Nej!” eller ”Fy” er udtryk, som mange hunde hurtigt vænner sig til at høre.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

For meget skældud begrænser

Vi mennesker forhindrer, bremser og dæmper hundens adfærd, men måske tænker vi ikke altid over, hvad det præcist er, vi vil opnå, ved at sige fra. Mange af hundens halt naturlige adfærdsmønstre, er faktisk dem, som vi gør vores bedste for at forhindre den i at udføre.

Vi kalder det for “opdragelse” eller “træning”, og den del af at have hund er naturligvis vigtigt, men vi skal også passe på med ikke at overdrive. Hvis vi begrænser hundens naturlige adfærd ved konstant at skælde ud, så risikerer vi, at hunden bliver passiv og trist.

Derfor kan det være klogt at begrænse mængden af sine “Fy!” når man vil forhindre en uhensigtsmæssig aktivitet. I stedet skal man straks tilbyde hunden et alternativ, der er mindst lige så attraktivt.

Passivitet gør sløv

En hund skal have plads, og den skal leve. Den skal ikke tilbringe hele sit liv i passiv hvile. Hvis en hund altid får besked på at gå op i sin kurv, så snart den er hjemme, så er der ikke noget at sige til, at den kan blive overenergisk, når den endelig får lov til at komme ud.

Hvis den er blevet pacificeret i sin kurv i timevis, har den opbygget og oplagret et stort energioverskud. Det er ikke godt med en “velopdragen”, men sløv hund. Det giver problemer, når hunden skal af med al sin sammensparede energi.

Indendørs aktivitet hjælper ude

Det er derfor vigtigt med daglig indendørs aktivering af hunden. Det kan foregå ved at gemme godbidder rundt omkring i boligen, som man lader hunden opspore. Det kan også være godbidder skjult i hjemmelavede eller designede aktiveringsmoduler, som hunden kan forsøge at åbne.

Træn gerne hunden med trinvis mere komplicerede øvelser. Bind en snor i et stykke legetøj, og lær hunden, hvordan den får legetøjet frem under en sofa ved at hive i snoren. Når du så tager hunden med på gåtur, vil du erfare, at den allerede er kommet af med sin overskudsenergi og ikke længere føler trang til at trække i snoren og til at springe op ad de folk, den møder. I stedet vil hunden ofte koncentrere sig om andre gøremål.

Fakta

  • En hund der sjældent har været udsat for restriktioner i forhold til sin adfærd, vil ofte agere nysgerrigt og klogt, når den møder nye udfordringer.
  • En klog hund vil selv “fortælle” sin ejer, at den nu trænger til mentale stimuli.
  • En velstimuleret hund vælger selv sin foretrukne form for aktivitet. Den vil udpege godbidder, legetøj eller aktiveringsmoduler.
  • Når du går tur med hunden, kan du af og til lade den bestemme ruten. Lad hunden snuse sig frem til hvilken retning, der er mest interessant, og se hvor det bringer dig hen. Du kan også selv få nye oplevelser, når du ikke kender ruten på forhånd.

Sponsoreret indhold